Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания трябва да удвои разходите си за отбрана, за да изпълни ангажимента си към НАТО

[post-views]
Испания трябва да удвои разходите си за отбрана, за да изпълни ангажимента си към НАТО

Испания трябва да удвои разходите си за отбрана, за да изпълни ангажимента си към НАТО
Кралят на Испания Фелипе VI (вляво) и председателят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер преди разговорите им, проведени в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид, 30 юни 2022 г.

Испания трябва да удвои разходите си за отбрана, за да изпълни ангажиментите си към НАТО, стана ясно след срещата на върха на страните от Алианса в Мадрид.

Това означава, че тя трябва да задели още 12 милиарда и 800 милиона евро, за да достигне прага от 2 % от БВП.

За тази година разходите за отбрана, предвидени в бюджетаq са на стойност 13 милиарда и 35 милиона евро, което е 1,01 % от БВП.

На глава от населението се падат по около 275 долара годишно. Това нарежда страната на едно от последните места от държавите в Алианса по този показател, като след нея са само Люксембург и Исландия, която няма въоръжени сили.

В изявление пред медиите премиерът Педро Санчес обясни, че е поел ангажимента до 2029 година разходите да нараснат до 2 % от БВП, заради постоянно нарастващата заплаха за сигурността и призова следващите правителства да го спазват.

Коалиционният партньор в кабинета  „Подемос“ обаче вече обяви, че няма да го подкрепи. 9 са страните от НАТО, които достигат 2 % от БВП за отбрана, а Полша и Гърция дори ги надвишават.

Испания обаче спазва втория финансов ангажимент, който изисква разпределянето на повече от 20% от всички разходи за отбрана за военно оборудване.

Тази година в оборудване ще бъдат инвестирани 3 милиарда и 415 милиона евро, или малко над 26 % от целия бюджет за отбрана.

Страната покрива и критерия за участие във военни мисии на НАТО, с изключение на тази в Косово по дипломатически причини, тъй като не е признала суверенитета ѝ.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани