Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учение за участие в междинния резерв на операция „Алтеа“

[post-views]
Учение за участие в междинния резерв на операция „Алтеа“

Красимир МИТОВ

Завършващият етап въведе военнослужещите в реалната обстановка.

Казват, че желязото се кове, докато е горещо. Знаем също така, че да постигнеш желаните резултати, са необходими знания, много тренировки и упорит труд. Стремежът е винаги един – повече пот в учението, по-малко кръв в боя. Вреше и кипеше на учебния полигон във войсковия район на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) в Плевен с командир полк. Иван Вълев. Главните действащи лица са 4-ти механизиран батальон от състава на ЕЦНП, допълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово, и 110-ти логистичен полк – Пловдив.

Втора механизирана рота проведе тактико-специално учение за участие в междинния резерв на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“. Учението е планирано от комнадването на ЕЦНП от екип с ръководител полк. Калоян Василев – заместник- командир, а се провеждаше от капитан Пламен Павлов, заместник-началник на щаба на 4-ти механизиран батальон. Директор на учението беше капитан Филип Асланов, началник на отделение „Разузнаване“ на 4-ти механизиран батальон,  а за логистиката отговаряше капитан Петър Петров. Началникът на имитационната команда капитан Станимир Събев имаше грижата да създаде обстановка, близка до бойните действия с помощта на сержант Мирослав Петков.

Тактическият оперативен център (ТОЦ) на база „Сторгозия“ пулсираше като сърце на жив организъм. Решаваха се задачи по оценка на познаването на стандартните инструкции и правилата за поведение на личния състав, както и действията на различните екипажи. Бяха демонстрирани способности на личния състав и базата по охрана на различни обекти, неутрализиране на безредици пред КПП, отразяване на земно нападение срещу базата в резултат на минохвъргачен обстрел, демонстриране на присъствие чрез патрулиране в зоната за отговорност и обезвреждане на диверсионна група, действия на медицинските органи при евакуацуя на ранени и тяхното ескортиране под ръководството на доктор лейтенант Калоян Добрев.

Командирът на ротата капитан Мартин Иванов ръководеше умело своите подчинени, своевременно взимаше бързи решения и координираше действията на отделните звена. Самият той има опит от мисия в Афганистан през 2020 г. като командир на взвод, а сега вече като командир на рота в предстоящата мисия вижда своята по-висока отговорност, затова и с гордост заявява: „Надявам се след успешното сертифициране на ротата и на целия контингент след активиране на определения личен състав да изпълним поставените задачи. Военнослужещите са мотивирани, като по-старите учат по-младите и успешно предават своите опит, знания и умения“.

Действията на ТОЦ зорко се следяха от командира на 4-ти мех. батальон подп. Калоян Стоянов, определен като помощник национален командир на контингента, той и командир на националния поддържащ елемент. В разговор сподели откровено, че учението, което е завършващ етап от сертификацията и проверката на бойните способности на формированието, е постигнало своята цел. Сценарият е динамичен – казва той,  проверяваме уменията на личния състав чисто практически. Подготовката беше интензивна и след проведените изпити беше подбран основният личен състав. Мисията, за която се готвим, не е бойна, но голяма част от личния състав имат боен опит от минали мисии в Афганистан. Духът е приповдигнат и сме готови да изпълним поставените задачи при заповед да бъде активиран контингентът.

Дъждът неуморно валеше, като допълнително създаваше колорит в цялостната оперативна обстановка. Интерес предизвика срещата със сержант Йордан Парашкевов, който има 19 години служба в армията. Той е заместник-командир на първи механизиран взвод. „Винаги съм имал желание да ходя на мисия – скромно заявява с усмивка той. Имам пет предишни мисии, с което изразявам моята служба към Родината. Най-тежката ми мисия беше в Кандахар, където имах трима ранени колеги, което беше много неприятно преживяване за целия контингент.“

В динамиката на бойните действия срещам редник 3-ти клас Кремена Павлова, майка на три деца и четири мисии зад граница досега с 16- годишен армейски стаж. Била е в Босна и Херцеговина, позната й е обстановката, служила е и в Кандахар. Нейният съпруг редник Ивайло Атанасов служи в съседното артилерийско формирование. Трудно им е в отглеждането на децата, но разчитат на бабите и дядовците.

Лейтенант Наталия Илийкова – командир на взвод представи дамите под пагон младши сержант Радка Джонджорова – командир на група, редниците Аделина Бърдукова и Светла Шипчанова – специалисти по военнополицейски дейности, и редник Ана Джундрина – шофьор.

За добрата организация на войсковия живот се грижеха главен сержант старшина Данчо Лазаров и логистикът на ротата старши сержант Евгени Иванковски. В обезвреждането на контрабандистите активно участваше кучето Дрейк, умело ръководено от старши сержант Николай Тодоров.

В края на учението председателят на комисията полковник Михаил Жеков от отдел „Съвместна подготовка“ на Съвместното командване на силите заяви: „В изминалите дни комисията осъществи проверка и оценка на способностите на формированието за готовността да изпълнява задачи към междинния резерв на мисията на ЕС в Босна и Херцеговина. След обстоен анализ към този момент нашето общо мнение е, че това, което показват военнослужещите и като цяло формированието, удовлетворява изискаванията на оценяването, т.е. готови са за изпълнение на задачите и те го демнстрираха в екстремни ситуации. Учението е завършващ етап и допринася да се даде една по- обективна картина от подготовката и да въведе военнослужещите в такава обстановка, в която ще действат и изпълняват поставените задачи“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани