Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Когато звездите светят със собствена светлина

[post-views]
Когато звездите светят със собствена светлина

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили празнува 20 години от възстановяването си.

Представителният ансамбъл на Въоръжените сили има нов ръководител от 1 септември 2021 г. Това е Галина Димитрова. Разговаряхме с нея по повод на промените в състава и структурата, както и за пандемичните години, но и за новите изяви на ансамбъла.

„Да си начело на такъв ансамбъл, първо, си е една огромна отговорност. На твое подчинение са много артисти, необходимо е да се намери общ език с всеки, както и общ път, за да достигнем до всеки, да разберем проблемите, исканията и да можем да контактуваме с всеки. Това е въпрос и на баланс. На мен ми се получава по-лесно, защото аз познавам хората от много време“, сподели пред вестник „Българска армия“ Галина Димитрова. Тя е от първоначалния състав на ансамбъла, още от 2002 г. Тази година те празнуват и 20 години от възстановяването на Ансамбъла на Българската армия – 1 април 2002 г.

„Когато си подписах договора и започнах работа тук, тогавашният началник ме приветства с „Добре дошла на борда!“ и така вече 20 години съм все на борда. Нашата мисия е да възпитаваме ценности и принципи в подрастващото поколение, да повдигаме бойния дух на българските военнослужещи. Работи се със желание, в ансамбъла работят изключителни професионалисти в своите области и именно тогава нещата се получават. Когато една работа се върши със желание и от сърце, тогава

резултатите са добри

 и това стига до публиката. Тя винаги усеща, когато има фалш“, казва Галина Димитрова.

За един артист не може да се каже, че последните две години бяха добри. „Бяхме затворени буквално като в клетка, защото най-важното за нас е да бъдем на сцената и да показваме изкуството ни пред публика, а това не беше възможно. Трудно ни беше, защото бяха спрени всички изяви и се отдадохме предимно на творчество“, казва още ръководителят на ансамбъла.

През това време те пишат

нови песни и създават нови танци

 В това влагат усилията си. Имат и единични концерти, но това далеч не е достатъчно, защото ансамбълът винаги е бил много натоварен с множество изяви и по военни празници, а и са гостували по различни поводи в различни общини у нас.

„Все пак през миналата година имахме няколко концерта. От есента и зимата на миналата година, когато вече леко се поразпуснаха мерките, завършихме подобаващо 2021 г. с един бляскав коледен концерт, който беше в парк-театъра в Борисовата градина, в началото на декември. Първо беше организиран концерт на

Гвардейския представителен духов оркестър

 а след това и ние от ансамбъла се представихме. Продължихме традицията с концертите на тази сцена, като следващият ни беше на 19 февруари, посветен на Левски. Имахме и изява на 5 март, посветена на Националния празник на България – 3 март, под мотото: „Вяра, дух, традиция“. Изнесохме и концерт, посветен на пролетните празници, предимно на Великден, в Дом на културата „Искър“. Много сме доволни от изявите си, публиката беше очарована от програмите, които видя, а те бяха тематични, посветени на съответните поводи и празници“, споделя Галина Димитрова.

Ансамбълът постоянно подновява репертоара си и създава нови песни. Тази година финалната песен на концерта за празника на армията беше изцяло нова – „Пътят към дома“, и е дело на музикалния ръководител Райко Кирилов. Музиката е негова, аранжиментът е на Светослав Лобошки, а текстът е на Христина Димова. Песента беше представена за първи път пред публика.

Емилия Валенти и Веселин Вачев се представиха с ново предложение – „Гласът на мира“. „Гледаме всяка година програмата ни да е подчинена на съответния празник и да има военен елемент, но все пак да има за всекиго по нещо“, изтъкна ръководителят на ансамбъла. Попитахме я и за това, как се работи с такива утвърдени имена в българската популярна песен. Стана ясно, че всички са перфектни изпълнители и няма разделение на звезди и такива, които са по-малко звезди. Всеки блести със своята светлина.

Винаги с богата тематична програма

Винаги преди Гергьовден – празникът на Българската армия, Представителният ансамбъл на Въоръжените сили изнася традиционни концерти в зала 1 на НДК. Тази година, за втора поредна, концертът се състоя в парк-театъра в Борисовата градина. Ансамбълът винаги е подготвен с богата тематична програма, за да удовлетворят всякакви вкусове на публиката си.

Винаги участията започват с изяви на Гвардейския представителен духов оркестър и квартет „Армейска песен“. Любимци на армейската публика са фолклорен квартет „Ладена“, народната певица Таня Дупаринова, танцова формация „Алгара“, Ива и Велислава Костадинови, Вили Станева, Съни, Емилия Валенти и Веселин Вачев, Райко Кирилов и Гуна Иванова, оперната певица Гергана Николаева, както и Росица Кирилова, Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Гост-изпълнители са също и формация „Майсторите на танца“ с премиера на „Чичовата“ и Детски хор „Пим-пам“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани