Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Три сестри, почти по Чехов

[post-views]

„Престъпления на сърцето, които в Младежкия театър   лекуват с любов

В края на сезона Младежкият театър представи спектакъл като съкровен разговор. Не шумно, а „на малки стъпки” историята на трите сестри в „Престъпления на сърцето” се разкрива с проницателност, самоирония, чистота и състрадателност. Пиесата на Бет Хенли (американски драматург, сценарист и актриса) приковава с човечността си и погледа навътре, към малките неща, които слепват живота на героините от едно семейство в малко южно американско градче.

Много награждавана с престижни награди, включително с „Пулицър” и номинация за Оскар за адаптиран сценарий, когато е екранизирана на екран, пиесата си заслужава шумния успех в края на 70-те г. на ХХ в. Но и днес тя разлиства човешката душа по чеховски. А Чехов продължава да бъде обичан и игран в САЩ и във Великобритания. Там са и сред най-добрите му театрали познавачи и просто зрители почитатели. 

Пиесата е трагикомедия и през смях и сълзи говори за много съкровени теми и довежда до пречистване, до катарзис, казва режисьорът Стоян Радев, който през последните години „е абониран” за спектакли събития. Той казва, че  престъпленията на сърцето са тези, от които произтичат всички останали, затова към тях трябва да се отнасяме внимателно – достатъчно строго, нежно, без страх от сълзите и смеха, с прилагане на закона и разбиране отвъд него, където само любовта може да прощава и да лекува. Когато започнеш да задаваш точните въпроси, спираш да се страхуваш от истината, казва актрисата Ярослава Попова. Представлението се занимава именно с неотговорените въпроси и умишлено потискани тайни.

Съставът е на висотата, която пиесата вдига пред актьорите, които създават аурата между сцена и зрители, които имат какво да споделят: освен Ярослава Павлова и Рая Пеева, Мила Люцканова, Веселина Конакчийска, Кирил Недков и Ахмед Юмер.

А композиторът Милен Кукошаров по идея на режисьора обогатява музикалната среда с три джаз изпълнения:, като, например с песента от края на 40-те „Мое глупаво сърце”. И дава шанс на актьорите да оформят атмосферата на един естетичен спектакъл и с танцовите изпълнения (с хореографията на Теодора Попова). За красотата на спектакъла чрез сценография и костюми допринася и Елица Георгиева.

По думите на режисьора на фона на кризите ние се обръщаме към човешкото сърце. Но забравихме, че всичко тръгва от самия човек, от това, което се случва в сърцето му. А престъпленията на сърцето са престъпления, предизвикани от самия живот: любовни, свързани с нуждата да бъдем обичани и с отказа да бъдем обичани, с липсата на разбиране и състрадание, но и на себепознание. А от тях произтичат всички останали.

Можем да видим спектакъла и на 12 юли.

За частните армии или накъде върви светът

Частните военни компании и техните служители, контракторите, са новата реалност в света на конфликтите и войните. Те имат своя архетип сред наемниците, които крачат по света, отпреди да съществуват националните армии. Съвременните контрактори не са нищо по-различно от модерни наемници, а частните военни компании – нов политически инструмент във вечната борба за надмощие в човечеството. Защото те участват в конфликтите от името на дадена държава, но неофициално, за да не си цапа тя ръцете. Но днес частните армии са вече неразделна част от военната стратегия, а една от най-големите сред тях разполага с над 600 хил. служители. Любопитно е, че обществата не поставят на едно ниво загубата на живот на контрактор и на военен.

В изследването на Христо Тутунаров книгата „Частните армии. Еволюцията на войните” (изд. „Изток–Запад”) намираме отговорите на въпроси и на днешния ден: Как се пораждат конфликтите в света, за генезиса на войната и как се приватизира тя, какво представляват COIN Ops. Научаваме за приликите и разликите: наемници–контрактори и кои са българските. Както и кои са основните частни военни компании – тема, нашумяла с войните в Сирия и Либия.

Авторът разказва за трансформацията на войната и генезиса на войните, за конфликтния континуум, за военния аутсорсинг, за войниците на мисия. Интересен е текстът за „Блекуотър”, доайенът сред съвременните частни военни компании. Включена е информация и за Малхама Тактикъл – контракторите на джихада, за децата на Ислямска държава, за гурките – наемниците от Непал. Авторът разказва и за процеси в Африка, за Китай – новата люлка на контракторите, за частната армия на папата – Швейцарската гвардия, за Френския чуждестранен легион – Legio Patria Nostra, за руски и украински частни военни компании, за турската частна военна компания SADAT, за MPRI и израелските частни военни компании, както и за военния туризъм.

Здравка Евтимова – с награда за проза в Крайова 

В Крайова, Румъния, на Международния литературен фестивал Международната академия „Михай Еминеску” удостои председателя на Българския П.Е.Н. център Здравка Евтимова с годишната си награда за проза за 2022 г. Тя благодари за признанието и заяви, че Българският П.Е.Н. център защитава свободата на словото и разпространява българското слово по света. Акад. Йон Дяконеску, председател на международната академия „Михай Еминеску”, й връчи и медал и Диплом за заслуги в дейностите, свързани с културата в национален и в международен мащаб, за креативно използване на езика в прозаическите й произведения и въздействаща експресивност при разработката на естетически теми и идеи. Здравка Евтимова стана и почетен член на Международната академия.

НАКРАТКО

Софийската филхармония открива летния си сезон в Парк-театър „Борисова градина” с маестро Григор Паликаров. Първият ни национален оркестър отново ще ни зарадва с обновена версия на концерта La Dolce Vita – най-доброто от италианските майстори на филмова музика. На 3 юли в Парк-театър „Борисова градина” ще звучат творби на всепризнатите гении Енио Мориконе, Стелвио Чиприани, Луис Бакалов и Нино Рота от вечни филми като „Сладък живот”, Амаркорд”, „Гепардът”, „Осем и половина”, „Ново кино Парадизо” и др. Летният сезон се осъществява на 2 сцени: в Парк-театър „Борисова градина” и в атриума на Квадрат 500 на Националната галерия.

На 8 юли на сценичния комплекс на Панчаревското езеро се открива летният фестивал „Музи на водата” на Софийската опера и балет. При лошо време спектаклите ще се играят в сградата на ул. „Врабча” 1. Две са премиерите на панчаревската „сцена” – на „Летящият холандец” и на балета „Сън в лятна нощ”. Програмата включва и „Жената от езерото” (30 юли), „Пепеляшка”, „Кармен” , „Мадам Бътерфлай” и „Евгений Онегин”, „Лебедово езеро”, „1001 нощ”. Мюзикълът Mamma Mia!. Спектаклите са през юли, август и септември от 20,00 ч. Трупата участва и на фестивалните сцени на „Опера в парка” във Военната академия (до 31 юли) и в „Опера на върховете” на Белоградчишките скали. Програмата е на сайта на операта.

През юли – с любими български филми… за 10 лв.

Избрани български филми, на екран през последната година, представя през юли City Mark Art Center (бившето кино „Левски”), а след прожекциите ще има и срещи със създателите им. През месеца ще има и панорама на игрални и анимационни творби на режисьора, актьора, сценографа, аниматора, художника Иван Андонов. Ще видим едни от най-любимите на публиката негови филми: „Отклонение”, „Дами канят”, „Вчера” и „Опасен чар”. Кинопанорамата се открива на 2 юли с негова изложба (от 18,00 ч.) и документален филм за твореца. Филмите започват в 19,30, а билетите са само от 10 лв.

Най-ново

Виж още

Избрани