Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол няма да играе на Световното първенство през 2023-а

[post-views]
Мъжкият национален отбор на България по баскетбол няма да играе на Световното първенство през 2023-а

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол няма да играе на Световното първенство през 2023-а. Съставът на Росен Барчовски загуби  гостуването си на Босна и Херцеговина със 73:76 в Сараево.

Звездата на босненците и MVP на сезона в испанската Лига Ендеса Джанан Муса донесе победата на своя тим с тройка в последната секунда.

Така отборът на България приключва участието си в група „F“ на последната четвърта позиция. Лидер в крайното класиране е съставът на Литва, втори са Чехия, а Босна и Херцеговина продължава напред чрез третото си място. Късметът изцяло обърна гръб на националите ни. Преди мача стана ясно, че най-добрият български баскетболист Александър Везенков пропуска двубоя заради контузията в бедрото, която получи в мача срещу Литва преди три дни.

Другата лоша новина за „лъвовете“ бе свързана със състоянието на Станимир Маринов, който също изгледа срещата отстрани заради травма в аддукторите. Междувременно Чехия спечели гостуването си на Литва и така „лъвовете“ трябваше да победят с 10 точки, а за капак Йордан Минчев контузи глезена си в началото на третата четвърт, след като стъпи върху крака на съперников състезател.

В крайна сметка националите ни могат да бъдат горди от представянето си в последния квалификационен прозорец от първия етап на пресявките. Преди три дни „лъвовете“ изпотиха сериозно трикратните европейски шампиони от Литва, а след това с липсата на най-голямата си звезда в лицето на Везенков, останаха близо до това да надвият набралия сериозна инерция в последните месеци тим на Босна и Херцеговина.

В другият мач от групата Литва загуби от Чехия с 83:72. Така България се нуждае от победа с поне 10 точки, за да се класира за втория етап на квалификациите, но това не се случи и баскетболистите ни ще пропуснат Световното първенство през 2023 година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани