Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С военна клетва и тържествена проверка /заря/ бе отбелязан бойния празник на гарнизон Пловдив

[post-views]
С военна клетва и тържествена проверка /заря/ бе отбелязан бойния празник на гарнизон Пловдив

На 4 юли т.г. на площад „Централен“ в гр.Пловдив с полагане на военна клетва и тържествена проверка /заря/ беше отбелязан бойния празник на гарнизон Пловдив.

Четиринадесет новоназначени военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се заклеха във вярна служба на отечеството. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев се обърна към тях с думите: „Днес вие се заклехте за вярност пред род и родина. Клетвени думи, казани пред бойното знаме на Специалните сили на Българската армия. Зад него стоят успехите и предизвикателствата на десетилетия смели парашутисти. Славен път, започнал от парашутната дружина, изживян с много възходи, предизвикателства и успехи. Днес вие поехте ангажимент да изпълнявате най-върховния дълг, който всеки българин може да поеме – да служите вярно и отговорно на отечеството си. Благодаря ви за този избор. Вярвам, че ще успеете да поемете всички предизвикателства на службата, че ще стиснете зъби когато се налага и ще вървите напред.“

Честването на празника продължи със заупокойна молитва в памет на загиналите воини от гарнизон Пловдив във войните за освобождение на България, която беше отслужена от Негово високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай и поднасяне на венци и цветя на паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.

Представителните блокове на СКСО, 3-та авиобаза „Граф Игнатиево“, 24-та авиобаза „Крумово“, 110-ти Логистичен полк, 91-и Инженерен батальон и духовите оркестри на СКСО и ВВС преминаха в шествие от площад „Съединение“ до площад “Централен“ и се включиха в тържествената проверка /заря/.

„Всички трябва да знаят и помнят, че именно между двете световни войни в Пловдив се утвърждава честването на бойния празник на частите от 2-ра пехотна Тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Празник, обявен със специална заповед на министъра на войната в далечната 1926 година, който беше възстановен през 2016 година. Празник, който беше забраняван и потънал в забвение в продължение на десетилетия. Възстановихме го, защото на него се чувстваме горди. Чувстваме се част от паметта на нашия народ. Памет, което не е нищо друго, освен съвкупност от родовите памети на всеки един от нас, защото надали има семейство в България, където личните съдби да не се преплитат с борбите за национално обединение на българския народ. Защото на нас ни е необходим спомена за славните воински победи на бойното поле. Победи постигнати при Криволак и Дойран, Стражин и Куманово. Защото вглеждайки се в миналото, почитайки историята си, извличайки поука и пример, ние можем още по-уверено да градим настоящето си и да гледаме смело и стремително в бъдещето си. Защото именно родовата ни памет, воинските ни традиции, славните победи на бойното поле, християнските ни ценности, нашата вяра и българската азбука и писменост са тези, които са ни утвърдили и запазили като род и родина през вековете и тези, които ще ни водят и занапред. Искам да уверя всички присъстващи тук, че и днес, българският войник, сержант, офицер и генерал е готов да даде най-доброто от себе си за защита на своето семейство, на своя командир и на своята родина. Точно така, както са го правили и нашите предци“, каза в словото си началникът на гарнизон Пловдив и командир на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

С военна клетва и тържествена проверка /заря/ бе отбелязан бойния празник на гарнизон Пловдив

Гости на празника бяха Негово високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай, кмета на град Пловдив Здравко Димитров, председателя на общински съвет – Пловдив Александър Държиков, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, Виктор Насър – член на комисията по отбрана в 47-мото народно събрание, педседателя на Военен съд – Пловдив полковник Асен Шопов, командири и началници на военните формирования от Пловдивски гарнизон, представители на местната власт, висшите учебни заведения и военни и патриотични съюзи и организации от град Пловдив.

Източник: СКСО

Най-ново

Единична публикация

Избрани