Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС потвърждава подкрепата си за развитието на инициативата „Три морета“

[post-views]
ЕС потвърждава подкрепата си за развитието на инициативата „Три морета“

Европейският парламент, Съветът на ЕС и Европейската комисия потвърдиха днес подкрепата си за инициативата „Три морета“, която обединява усилията за развитие в България, Австрия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Инициативата свързва 12-те държави, разположени между Черно, Балтийско и Адриатическо море.

Докладчикът на ЕП по инициативата Патрик Яки (Европейски консерватори и реформатори) отбеляза, че „Три морета“ цели да поправи грешки, допуснати след Втората световна война, и засяга региони, които са били изоставени в последните десетилетия.

От името на председателството на Съвета на ЕС чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек допълни, че инициативата е насочена към енергийната свързаност и сигурност, и помага за преодоляване на зависимостта от вноса на руски енергоизточници.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон изрази очакване „Три морета“ да даде допълнителен тласък за енергийния преход, особено в страните, уязвими най-много към руска заплаха за пълно спиране на доставките на горива.

Групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, „Обнови Европа“ и ЕКР изразиха подкрепа за инициативата. От името на ЕКР евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че инициативата засяга важни за България проекти като прокарването на тунел под прохода „Петрохан“. В ЕС има видим двоен стандарт и разделение между център и периферия, добави той. Държави като България, Румъния и Хърватия не са допускани в Шенгенското пространство, а това пречи на нашата икономика да се развива, допълни Джамбазки.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/“Обнови Европа“) изрази задоволство, че Украйна е била поканена да се присъедини към инициативата. По неговите думи това ще повиши общия потенциал.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани