Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представители на Военноморските сили участваха в международна конференция по случай световния ден на фаровете

[post-views]

През тази година Световният ден на морските средства за навигационно осигуряване се проведе в България, като домакин на събитието беше държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

На 1 юли в Конгресен център – Бургас се състоя международна конференция, участие в която взеха морски експерти от Великобритания, Белгия, Испания, Франция, Исландия, Република Корея и др. Конференцията беше открита от генералния секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация  Франсис Закарие.

Командването на Военноморските сили на Република България беше представено от капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-началник на Щаба на ВМС. В своето приветствие към участниците той изрази увереността си, че форумът ще даде възможност задълбочено да се обсъдят теми в интерес на осигуряване безопасността на корабоплаването. Отправяйки благодарност за поканата, капитан I ранг Мусински подчерта, че домакинството на тази среща е признание за приноса на българските специалисти и в частност на Хидрографската служба на ВМС.

Капитан III ранг Николай Лясковски, заместник-началник на Хидрографската служба на ВМС, изнесе пред участниците в конференцията брифинг на тема „Възможности за модернизация на средствата за навигация в Хидрографската служба на ВМС“.

Участниците в конференцията посетиха остров Света Анастасия и разгледаха разположения на него фар. Представени им бяха възможностите на системата за контрол на корабоплаването в южната част на българското Черноморие, съсредоточена в Бреговия център за управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването.

Източник: navy.mod.bg

Най-ново

Виж още

Избрани