Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борел: 1,6 млрд. души по света са застрашени от цените на храните и енергията

[post-views]

Около 1,6 милиарда души по света са изложени остро на комбинацията от растящи цени на храните, растящи цени на енергията и усложняващи се финансови условия. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел по време на срещата на Г-20.

Той обвини Русия, че изостря кризата, като се опитва да „използва храните като оръжие за война не само срещу Украйна, но и срещу най-уязвимите страни в света“.

Борел очерта и отговора на ЕС на продоволствената криза, включително ангажиране на 7 милиарда евро за подкрепа до 2024 г. и подпомагане на достъпността на храните и производството.

Относно блокадата на износа на зърно от Украйна, топ дипломатът на ЕС посочи, че Съюзът работи за изнасянето на зърното по алтернативни пътища.

„2,5 милиона тона бяха изнесени през юни в сравнение с 1 милион през април. Но разрешаването на проблема е скъпо и бавно“, призна той.

Борел отбеляза, че се очакват допълнителни 50 милиона тона със следващата реколта. По негови думи обаче освобождаването на капацитет за съхранение става все по-наложително.

Източник: news.bg

Най-ново

Виж още

Избрани