Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново попълнение в СКСО

[post-views]
Ново попълнение в СКСО

            

На Празника на гарнизон Пловдив – 4 юли, бе проведена военна клетва

„На 4 юли през далечната1913 г. полковете от 2-ра Тракийска дивизия превземат считаната за недостъпна до този момент позиция на сърбите при с. Криволак и постигат изключителна победа. Тази битка завинаги ще влезе в учебниците по история, особено с нощната атака“. Така започна словото си командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев на тържеството по повод на Празника на Пловдивския гарнизон – 4 юли.

На този ден през 1913 г. по време на кратката, но кръвопролитна Междусъюзническа война воините от 2-ра Тракийска дивизия атакуват и овладяват силно укрепените сръбски позиции при Серка планина и с. Криволак. С особено ожесточение се отличават боевете на 20 и 21 юни (3 и 4 юли по нов стил). 2-ра Тракийска дивизия напълно разгромява Тимошката сръбска дивизия. Събитието има стратегическо значение, защото осуетява съединяването на гръцката и сръбската армия и общото им настъпление към София.

Със заповед по частите на 2-ра Тракийска дивизия от 1915 г. и препотвърдена със Заповед на министъра на войната от 1926 г., датата 21 юни (4 юли по нов стил) е обявена за боен празник на полковете от 2-ра Тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Утвърждава се традиция по честването на празника на гарнизона. Особено паметно е тържеството през 1938 г., когато на полковете се връчват новите бойни знамена.

В словото си генерал-майор Матеев, който е и началник на Пловдивския гарнизон, припомни редица исторически факти. Всички те са свързани с участията и победите на пловдивските формирования. След Втората световна война празникът на гарнизона не се отбелязва. Честването се възстанови през 2016 г.

На тазгодишния празник бе организирано шествие на представителни блокове на военните формирования от  площад „Съединение“ до Централния площад на Пловдив. Заупокойна молитва за загиналите във войните от гарнизона отслужи митрополит Николай. Поднесени бяха венци и цветя пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили своя дълг.

И както бе и през миналата година, и сега на бойния празник на гарнизона се състоя церемония по полагане на военна клетва. Ново попълнение от 14 военнослужещи се вля в редиците на СКСО.

„Днес вие поехте ангажимент да изпълнявате най-върховния дълг, който всеки българин може да поеме – да служите вярно и отговорно на Отечеството си. Службата на Специалните сили не е лека, но за сметка на това е изпълнена с много предизвикателства и много емоции, служба, която носи удовлетворение. Благодаря ви, че сте направили този избор. Имате моята подкрепа и подкрепата на всички ваши командири и колеги“, обърна се към положилите военна клетва генерал-майор Явор Матеев.

„В Съвместното командване на специалните операции ние се превърнахме в частица от славната Българска армия. Изпълнени с вълнение, можем да кажем пред близки и приятели, пред командирите си и пред цяла България, че в този ден сме поели свещен обет, който никога и по никакъв повод няма да нарушим до края на живота си“, каза в словото отговор редник Давид Илиев.

Тържеството завърши със заря и празнични илюминации. Гости на събитието бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, народният представител Виктор Насър – член на Комисията по отбрана, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, генерали и офицери от Българската армия, командири и началници на военни формирования, представители на местната власт и стопански ръководители, офицери от запаса. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани