Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-известни случаи на насилие срещу политически фигури в Япония

[post-views]
Япония обяви, че спира финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци

Бившият министър-председател на Япония Шиндзо Абе, един от най-влиятелните съвременни японски политици, почина днес, след като бе прострелян по време на предизборна проява в град Нара. Стрелбата срещу Абе предизвика вълна от осъждане както в Япония, така и по целия свят.

Подобни смъртоносни атаки срещу обществени фигури са рядкост в съвременната история на Япония. Ройтерс припомня някои от тях.

– През 1960 г. тогавашният министър-председател Нобусуке Киши, който е и дядо на Шиндзо Абе, е атакуван с нож от нападател, свързан с крайнодесни групи. Не е става ясно какви са били мотивите на нападателя. Киши оцелява, защото при атаката ножът не засяга основни артерии.

През същата същата година лидерът на Японската социалистическа партия Инеджиро Асанума е намушкан на митинг смъртоносно от младеж, поддръжник на крайнодесни групи.

– През 1990 г. бившият социален министър Хьосуке Нива умира от раните си след нападение, извършено от психично болен мъж.

Кметът на Нагасаки Хитоши Мотошима е сериозно ранен, след като е прострелян от член на крайнодясна група. Друг кмет на Нагасаки – Ичо Ито, умира през 2007 година, след като е прострелян от член на организирана престъпна група.

– През 1992 г. крайно-десен нападател стреля по тогавашния заместник-председател на Либерално-демократическата партия Шин Канемару, докато той се приготвял да изнесе реч. Канемару остава невредим.

– През 1994 г. има опит за покушение срещу тогавашния премиер Морихиро Хосокава от крайнодесен екстремист. Хосокава остава невредим.

– През 1996 г. кметът на малкия град Митаке Йоширо Янагава е нападнат в своя дом и сериозно ранен. Полицията подозира, че зад тежкия побой на Янагава стои организирана престъпна група.

– През 2002 г. Коуки Ишии, част от Демократичната партия, е намушкан и убит пред своя дом от член на крайнодясна група.

– През 2006 г. домът и офисът на бившия генерален секретар на Либерално-демократическата партия Коичи Като са подпалени и изгорени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани