Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сертифицираха Тактическа група на СКСО

[post-views]
Сертифицираха Тактическа група на СКСО

Сертифицираха Тактическа група на СКСО
В действията си воините вече използват и бойни кучета

Скокове с парашутните системи  RA-1 и МС-6. Прецизни стрелби в тесни пространства, от различни положения и позиции, с използване на симулационни боеприпаси. Директни действия за неутрализиране на терористи в сграда. Блокиране с вертолет на автомобил, превозващ сепаратистки лидер. Тези и други оперативни процедури бяха демонстрирани от воините от Тактическата група на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на летище „Чешнегирово” в последния ден на двустепенното тактико-специално учението Stealth Dagger 2022. То се проведе на територията на Централна и Източна България от 18 юни до1 юли.

Eксфилтрация  с хеликоптер Ми-17 по способа „външен товар”

Кулминацията на учението беше на 29 юни с провеждането на директни акции в два района чрез използване на взводове „Специални сили” във взаимодействие с летателни средства, обясни заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков. Всъщност Stealth Dagger 2022 бе учение за сертифициране на поредната Тактическа група за дежурство в Силите за отговор на НАТО NRF-23.

Командир на Тактическата група е полковник Цветан Русинов, а нейната численост е над 100 военнослужещи. Тя ще застъпи в дежурство от 1 януари 2023 г. и след активиране ще е в готовност да бъде развърната за действия. Дотогава, а и след 1 януари подготовката на  групата ще продължи за поддържане на способности.

В учението участваха и екипажи от ВВС с летателни средства. От самолет C-27J „Спартан“ бяха инфилтрирани  взводове по парашутен способ в противникова територия. С хеликоптери  Ми-17 и AS-532AL „Кугар“ бе направена ексфилтрация по способа „външен товар” и блокиране на автомобил, превозващ сепаратистки лидер.

Скоковете от самолет на 400 м височина бяха извършвани с американските системи МС-6 – едни от най-съвременните парашути с кръгъл купол за бойни действия. А при парашутните скокове по способа високо отваряне и прелет  бе използвана модерната парашутна система тип „летящо крило” RA-1.

Една от последните въведени новости в Специалните сили са бойните кучета – три белгийски овчарки и една немска  овчарка. Те са предназначени за задържане и за откриване на взривни вещества. Бойните кучета се обучават от година и половина от оператори в СКСО по методика за подготовка. 

„Българският воин заслужава уважение и преклонение от всички, защото изпълнява една от най-върховните мисии – защита на териториалната цялост на страната. Воините заслужават да имат реална оценка на това, което вършат, и най-вече – да имат адекватно възнаграждение за труда си, заяви“ след учението командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

В края на август предстои поредното учение на СКСО. В него ще участват Силите за специални операции на България, Румъния и Гърция.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани