Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният музей празнува 106 години с уникална изложба

[post-views]
Военният музей празнува  106 години с уникална изложба
Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов уважи тържеството по случай празника на НВИМ и лично поздрави музейните работници Фото авторът

В Националния военноисторически музей беше открита изложбата „Познатият непознат“ по повод на 106-ата годишнина на институцията. Представена беше неизвестна и много любопитна част от милионния фонд – колекцията с ценни бижута, повечето от които се показват пред публика за първи път.
„Живеем в тежки времена на етичен и морален релативизъм, на фалшиви новини, на пропаганда, на дезинформация и институции, като НВИМ са много ценни, за да можем да намерим нашата ориентация, да видим и да си обясним заобикалящия ни свят. Музеят е мястото, където се изграждат и утвърждават моралните устои и ценности чрез обвързването ни с нашата култура и история“, заяви в приветственото си слово заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, който беше гост на тържеството.

„106 години са много от гледна точка на човешкия живот и малко от гледна точка на историята, но вероятно са достатъчно от гледна точка на институционалната история. Всички ние, които работим в този музей, и нашето голямо семейство с нашите филиали във Варна и в Пловдив, вярваме, че в тези години сме успели да създадем онзи екип, който във времето е направил приличен прочит на българската военна история. Всички ние заедно сме съхранили един огромен фонд, който е най-големият в България от всички музеи в страната“, каза в словото си директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова по повод празника на институцията.
Сред любопитните експонати в изложбата „Познатият непознат“ бяха игли за ревер, копчета за ръкавели и яки, часовници, пръстени, табакери, отличия и яйца „Фаберже“. Изящно обработени от благородни метали и скъпоценни камъни като платина, злато, сребро, диаманти, рубини и сапфири.
На празника присъстваха съветникът на президента по военната сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на ВВС и ВМС – генерал-майор Димитър Петров и контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, генерали и офицери от запаса и резерва, много гости.
В изложбата са представени произведения на ювелирното изкуство на над 25 от най-изтъкнатите европейски ателиета от края на XIX и началото на XX в.
В изложбата са представени и ювелирно изработени часовници на известни швейцарски, немски и френски марки. Любопитен факт е, че някои от бижутерските фирми произвеждат и български отличия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани