Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Срещу реалните заплахи

[post-views]

Автор: Ивайло ПАШОВ
Предислокация на нова позиция и прикритие на обекти и войски на територията на страната. Отразяване на авиационен удар и борба с неприятелски дрон. Овладяване на пожар и действия при химическо заразяване. Неутрализиране на взривно устройство и ликвидиране на диверсионни групи. Това бяха част от широкия спектър от задачи, тренирани в тактическо учение, което се проведе преди дни с формирование от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили. Военнослужещите се изправиха срещу предизвикателства, произтичащи от съвременните заплахи пред силите за противовъздушна отбрана (ПВО).
В тренировката, продължила няколко дни, участва в. ф. 34420 – Костинброд. По сценария на учението основна задача беше провеждане на операция по прикритие на обекти и войски на територията на страната. За решаването й се отигра предислокация на формированието на нова позиция.

Военнослужещите от в. ф. 34420 работиха като добре сработен екип

По време на марша бе отработено преминаване през заразен с химически вещества участък по маршрута за движение. Последва определяне на заразената зона и привеждане на техниката и личния състав в състояние за нейното преодоляване. За повече реализъм допринесе използването на димки. Въпреки реализираната плътна димна пелена военнослужещите отиграха прекосяването й с необходимата дистанция между автомобилите от колоната. След това се развърна пункт за специална обработка и се извърши дегазация.

Предислокацията се осъществи незабелязано за „противника” и разчетите на зенитно-ракетния комплекс започнаха „бойна” работа от новата позиция. От нея тренираха действия в дневни и нощни условия по реални цели. Част от тях се изпълниха с пресъздаване на ситуации, при които е налице непълна възможност за използване на всички зенитно-ракетни системи и поддържащите ги средства. Например заради „авария” на пускова установка се извърши разреждане, претоварване и зареждане на ракета.
Паралелно с това разчетите разиграха отразяване на въздушен удар на „неприятелската” авиация.

За неговото имитиране бяха използвани самолети от в. ф. 24900 – Враждебна.
Също така в хода на учението се организира прикритие на новата позиция с преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК). С негова помощ беше отбита още една атака на „противника”, но вече извършена с дрон. В ролята на неприятелския безпилотен летателен апарат влезе дистанционно управляемият комплекс „Въздушна обстановка”, с който оперираха представители на катедра ВВС и ПВО на Военна академия „Г. С. Раковски” – София.

В контекста на общия замисъл на учението се отработиха и различни мероприятия по защита на силите, залегнали в плановете за подготовка на личния състав. Едно от тях бе овладяването на пожар в района на дивизиона, предизвикан в резултат на успешната неутрализация и падането на „противниковия” дрон. Други – неутрализирането на импровизирано взривно устройство и отбраната на дивизиона при нападение от диверсионни групи и тяхното ликвидиране.

Момент от марша на бойната техника

При изпълнение на последната задача се разигра получаване на огнестрелно нараняване на един от военнослужещите. В резултат на това се отработиха и оказване на първа помощ на пострадалия, както и транспортирането му със санитарен автомобил до лечебно заведение.

На целия този фон за първи път младшият офицерски състав на зенитно-ракетния дивизион имаше възможност да отработи процедурите за управление на формированията за ПВО на НАТО.
„За част от личния състав – включително за по-новите офицери и войници – това е първо участие в такова мащабно учение. Въпреки трудностите те изпълниха успешно всички задачи, поставени от командването на Зенитно-ракетната база. Нямаше допуснати инциденти с хора и техника. Това ми дава право да дам отлична оценка на всички участници. Особено съм доволен от младите офицери в лицето на старши лейтенант Деян Димитров и лейтенантите Даяна Иванова, Донислав Николов, Патрик Димитров, Пелагия Титова и Стефан Христов. Вярвам, че такива всеотдайни офицери са бъдещето на Зенитно-ракетни войски”, сподели командирът на дивизиона подполковник Александър Георгиев.

С димните средства се пресъздаде по-голям реализъм

Тренировката наблюдаваха представители на Командването на ВВС и управлението на Зенитно-ракетната база, които оказаха методическа помощ по време на провеждането й. Те дадоха високи оценки за представянето на формированието и отбелязаха, че в хода на провеждането й военнослужещите са действали все по-ентусиазирано и сработено.

Най-ново

Виж още

Избрани