Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радев: Категорично подкрепяме Черна гора по европейския ѝ път

[post-views]
Радев: Категорично подкрепяме Черна гора по европейския ѝ път

Държавният ни глава е на посещение в страната

Споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа. Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Черна гора. Държавният ни глава посочи, че е в страната, за да потвърди категоричната подкрепа на България за Черна гора по пътя ѝ към Евросъюза.

„Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. Със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноценен член на европейското семейство. Високата подкрепа на черногорските граждани за членството в ЕС е най-сигурният гарант за успеха по този път и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в процеса на европейска интеграция”, отбеляза Радев.

Той изрази надежда, че пътят към реформите ще бъде ускорен. „България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за решаване на всички важни въпроси – не само в процеса на присъединяване, но и след това. За пълноценната интеграция в Европейския съюз”, каза още държавният ни глава.

Президентът уточни, че с черногорския му колега Мило Джуканович споделят убеждението, че във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация и чукаща на вратата продоволствена криза, залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона.

Лидерите са направили преглед на предизвикателствата и перспективите в двустранните отношения. Въпреки активния политически диалог на всички нива обаче се отчита, че икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани