Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Профилактика? Газпром спря доставките на газ по Северен поток-1 за Европа

[post-views]
Профилактика? Газпром спря доставките на газ по Северен поток-1 за Европа

Русия спря доставките по балтийския газопровод „Северен поток-1“ на природен газ за Германия. От Газпром посочват, като причина планираната годишна поддръжка на съоръжението. Според Берлин обаче спирането на газоподаването е политически мотивирано, в опит на Москва да упражни натиск върху правителството.

През гозопроводът „Северен поток -1“ минават основните доставки на руския природен газ за Германия и спирането му може да доведе до задълбочаване на енергийната криза в Европа.

Независимо от уверенията на Газпром, че профилактиката ще продължи 10 дни в Берлин се опасяват, че Москва може да използва енергийните си източници, като оръжие срещу ЕС, заради наложените й санкции.

Според федералният министър на икономиката на Германия Роберт Хабег подобен вариант е повече от възможен.

Роберт Хабег- министър на икономиката на Германия:

„Профилактиката на Северен поток 1 винаги е през лятото, като газопроводът се спира обикновено за 10 дни. Но въз основа на модела, който видяхме, няма да е супер изненадващо, ако се открие някакъв малък технически детайл и тогава ще кажат: „Не можем да го включим отново“. Затова смятам ситуацията е много напрегната.“

Освен Германия спирането на Северен поток-1 засегна и италианския енергиен гигант Ени. От компанията потвърдиха, че през този период ще получават една трета от поръчваните количества от синьото гориво.

Припомняме, че Русия вече спря доставките на газ за редица европейски страни, сред които България, Полша, Дания, Нидерландия и Финландия, след като отказаха да плащат в рубли, според въведената от руския президент Владимир Путин разплащателна схема.

За разлика от тези страни обаче при рязкото спиране на доставките на газ Германия може да се изпадне в тежка рецесия, защото цели отрасли от  икономиката й са зависими от руските енергийни източници, коментира агенция Би Би Си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани