Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин улеснява придобиване на руско гражданство за всички украинци

[post-views]
В Русия от 2022 г. насам са били наети половин милион нови работници в отбранителната промишленост, обяви Путин

Русия обяви днес, че въвежда улеснена процедура за придобиване на руско гражданство за всички украинци, като по този начин разширява мярка, която до този момент важеше само за жителите на окупираните от руските части територии, предаде Франс прес.

„Гражданите на Украйна ще разполагат с възможност за придобиване на гражданство на Руската федерация по улеснена процедура“, се казва в президентски указ на Владимир Путин, с който се въвежда процедурата.

Тази възможност вече може да се използва от всички граждани на страната. В началото на месец май тя се въведе за жители на Запорожка и Херсонска област, окупирани почти изцяло от руската армия. Властите, назначени от окупационните сили там, вече обявиха, че работят за провеждането на референдуми за анексиране към Русия. Москва също така вече предостави възможност за придобиване на руско гражданство и за жителите на Донецка и Луганска област, които Кремъл призна за независими републики по-рано през годината, проправяйки тогава пътя за инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари.

Русия е обвинявана, че издава руски паспорти в съседните на нея страни, за да затвърди влиянието си там. Преди Украйна тя предприе подобни стъпки в сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия в Грузия, както и в Приднестровието, в Молдова. Украйна, Грузия и Молдова са бивши съветски републики, които имат прозападни амбиции.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани