Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога

[post-views]
НАСА показа най-дълбокия кадър на Вселената, правен някога

НАСА загатна как космическият телескоп „Джеймс Уеб“ ще промени начина, по който виждаме Вселената, съобщава Си Ен Ен.

Американската космическа агенция представи първата цветна снимка с висока разделителна способност, направена от телескопа, като според учените това е „най-дълбокият кадър на Вселената, правен някога“.

Някои от заснетите от телескопа далечни галактики и звездни купове никога не са били виждани досега. Галактическият куп е показан така, както е изглеждал преди 4,6 милиарда години.

„Този ​​отрязък от огромната вселена покрива парче небе приблизително с размер на песъчинка, държана на една ръка разстояние от някой на земята“, уточняват от НАСА по отношение на уникалния кадър.

Презентацията се състоя в Белия дом и в нея участва лично президентът Джо Байдън.

Телескопът „Джеймс Уеб“ – наследник на „Хъбъл“, беше изстрелян в края на декември миналата година и вече се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Той е способен да се „взре“ в Космоса по-далеч от всички свои предшественици благодарение на огромното си основно огледало и инструментите, които възприемат инфрачервени сигнали. Това му позволява да се взира през облаци от прах.

Снимка 580651

Телескопът ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, които обикалят около други звезди. Целта е да получим информация дали техните атмосфери са потенциално подобни на нашата собствена.

По-късно днес НАСА ще представи още няколко снимки, заснети от „Джеймс Уеб“, сред които и спектроскопия на екзопланета. Спектроскопията е инструмент, който позволява да се опознаят химичния и молекулярния състав на отдалечени обекти, а в случай че това е планета, може да се определи нейната атмосфера, да се открие наличие на вода на нея или да се направи анализ на почвата й.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани