Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Визитата на Байдън няма да допринесе за сигурността на Израел, каза иранският президент

[post-views]
Иран няма да започне война, но ще отговори на всеки, който опитва да го тормози, заяви президентът Раиси

Иранският президент Ебрахим Раиси каза, че започващата днес близкоизточна обиколка на американския президент Джо Байдън няма да допринесе за сигурността на Израел, който е заклет враг на Ислямската република, предаде Франс прес.

Американският президент пристигна днес Израел на първата си обиколка в Близкия изток, откакто зае поста. Тя ще го отведе също в Саудитска Арабия.

„Ако визитите на американски представители в държавите от региона имат за цел укрепване на позициите на ционисткия режим (Израел) и нормализиране на отношенията му с определени страни, тези усилия няма да допринесат за сигурността на Израел“, каза Раиси.

Иран няма да отстъпи от своята „законна и логична“ позиция в преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г., каза иранският президент, цитиран от държавната телевизия, предаде Ройтерс.

Иран отказва да води преки преговори със заклетия си враг – САЩ, а последната непряка среща между тях, в Катар миналия месец, не успя да доведе до никакъв пробив.

„Американците казват, че Иран трябва да се върне към спазването на ядрената сделка, но Ислямската република никога не е излизала от сделката, а именно Вашингтон наруши споразумението“, допълни Раиси.

По случай визитата на Байдън в Близкия изток САЩ неотдавна намекнаха, че и други арабски държави могат да нормализират отношенията си с Израел, след като това през последните години направиха Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко.

Сред тези държави се споменава най-вече Саудитска Арабия, която споделя с Израел общо недоверие към Иран, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани