Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгия и Германия отбелязаха годишнината от наводненията, отнели живота на стотици в двете страни

[post-views]
Белгия и Германия отбелязаха годишнината от наводненията, отнели живота на стотици в двете страни

Германия и Белгия отбелязаха днес годишнината от наводненията, отнели живота на над 230 души в двете страни, като предупредиха, че е необходимо подобряване на мерките за защита от бедствия, предаде Асошиейтед прес.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер посети долината Ар, където най-малко 134 човека намериха смъртта си, след като дъждовете превърнаха потоци в бурни реки, отнесли къщи, пътища и мостове.

Винарският регион южно от Кьолн беше най-тежко засегнат от наводненията. Възстановяването му продължава и последиците от разрушенията все още се забелязват.

Според експерти климатичните промени ще направят подобни природни бедствия по-често явление.

„Не може просто да стоим и да чакаме следващото наводнение, следващата гореща вълна или следващата суша, които ще отнемат живота на хора“, каза Александер де Кро – премиерът на Белгия, където 39 души загинаха при наводненията преди година.

Той подчерта необходимостта от прилагане на споразуменията на ООН за климата, постигнати миналата година в Глазгоу. „Трябва да поставим защитата на климата в центъра на стратегията си за сигурност“, призова Де Кро.

Крал Филип и кралица Матилда присъстваха днес на поредица събития в памет на жертвите. Те се срещнаха с оцелели и с близки на жертви.

Както в Германия, така и в Белгия, много семейства все още не са се възстановили от трагедията, като жилищата им не са възстановени. Някои от тези хора са били принудени да се преселят на друго място.

Много от засегнатите все още не са получили обезщетения от своите застрахователи, отбелязва Франс прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани