Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа среща на лидерите от квартета I2U2

[post-views]
Първа среща на лидерите от квартета I2U2

Лидерите на САЩ, Индия, Израел и Обединените арабски емирства (ОАЕ) проведоха днес първа среща – нова инициатива, наречена I2U2 (б. ред.: от първите букви на държавите на английски език – Israel, India, United States of America, United Arab Emirates), съобщи Асошиейтед прес.

Форматът обединява страни, решили да засилят сътрудничеството помежду си. Първата по рода си среща на върха се проведе чрез видеоконферентна връзка, като израелският премиер Яир Лапид и президентът на САЩ Джо Байдън се включиха от Ерусалим.

Според израелския премиер идеята се е зародила миналата година във Вашингтон, в дома на посланика на ОАЕ.

„Седнахме около масата и говорихме за това, че след като овладеем пандемията, всеки, който се опита да се върне към предишното положение на нещата, ще се провали. Всеки, който разбере, че живеем в нов свят с нови предизвикателства, ще успее и ще процъфти“, каза Лапид.

Той добави, че „през 21-и век предизвикателствата са локални, но решенията са глобални“.

Виртуалната среща на върха започна с повече от час закъснение, а в началото имаше кратки технически затруднения, поради които президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян беше без звук.

„Надявам се също така, че нашият квартет ще бъде модел за тези, които желаят мир и просперитет“, каза той в своето встъпително изявление.

Страните обявиха, че ОАЕ ще финансира земеделски проект в Индия на стойност 2 милиарда долара, с потенциална подкрепа от американски и израелски компании.

„Колкото повече работим заедно, толкова повече ще виждаме как ползите се множат, за да подпомогнат нашия общ ангажимент за мир, стабилност и нарастващ просперитет. Всичко това върви ръка за ръка“, каза Байдън.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани