Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

45 страни обединяват усилия за разследването на военни престъпления в Украйна

[post-views]
Южна Африка срещу Израел – започва делото в Международния наказателен съд

45 страни се съгласиха да координират провежданите от тях разследвания на предполагаеми военни престъпления в Украйна, съобщава „Ройтерс“.

Решението идва малко след като Киев обяви, че руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, далеч от фронтовите линии, е убил най-малко 20 цивилни, сред които и деца.

От началото на инвазията Русия многократно отрича да е замесена във военни престъпления и нейна мишена умишлено да са цивилни. Тя твърди, че провежда „специална военна операция“ за защита на рускоезичното население. Украйна пък обвинява Москва в започването на непредизвикана завоевателна война.

„Тази сутрин руски ракети удариха нашия град Виница – обикновен, спокоен град. Крилати ракети удариха две обществени сгради, къщи бяха разрушени, медицински център беше разрушен, автомобили и трамваи бяха подпалени“, посочи чрез видео връзка украинският президент Володимир Зеленски и подчерта, че това е акт на руски терор.

Днес 45 държави на конференция в Хага – седалище на Международния наказателен съд – подписаха политическа декларация за съвместна работа по разследването на военни престъпления в Украйна.

Става въпрос както за държави от Европейския съюз, така и за Великобритания, Съединените щати, Канада, Мексико и Австралия.

Освен това те обещаха 20 милиона евро за подпомагане на Международния наказателен съд, на службата на главния прокурор в Украйна и усилията за подкрепа на ООН.

Към момента екипи на различни държави водят около 23 000 разследвания на военни престъпления. Доказателствата трябва да бъдат достоверни и организирани, посочиха служители на МНС.

Докато се провежда тази среща, руските сили продължават да извършват жестокости в Украйна с ужасяваща интензивност, подчерта пратеникът на САЩ Узра Зея.

От своя страна нидерландският външен министър Вопке Хукстра заяви, че Нидерландия също ще обмисли създаването на специален международен трибунал за военни престъпления в Украйна, отчасти защото нито Украйна, нито Русия членуват в МНС.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като МНС определи анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани