Информационен център на Министерство на oтбраната

Първите модернизирани Т-72 стреляха на Ново село

Първите модернизирани Т-72 стреляха на Ново село

Комисията с председател бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на пехотата, се убеди в бойните способности на обновените машини

Първите четири модернизирани родни танкове Т-72 преминаха тази седмица през сериозни бойни изпитания на полигона Ново село. Фактически това бе първата част от т.н. приемка преди да бъдат зачислени в строя. Вторият, окончателен етап ще протече, когато пристигнат радиостанциите, преминат през изпитания, когато се извърши и интегриране на системата за бойно управление и т.н., за да може танкът да стане комплексна бойна единица, тогава окончателно се счита, че модернизираните танкове вече са на въоръжение във войската.

Договорът предвижда да бъдат обновени общо 44 танка – 40 за Сухопътните войски и 4 на Националния военен университет. „По график срокът е до края на годината и аз съм оптимист, че ще бъде спазен“, съобщи за в. „Българска армия“ председателят на комисията по приемането на модернизираните машини бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на пехотата.

Първите машини, от серийно подготвяните за модернизация, пристигнаха на полигона още във вторник. В сряда започнаха заводските изпитания по стрелба. Всеки танк стреля с три вида снаряди – бронебойно-подкалибрени, осколъчно-фугасни и кумулативни, като разстоянието на мишените бе от 1400 до 2100 м, за да бъде изпитана новата система за управление на огъня. Стрелба бе проведена и с танковите картечници. След това резултатите за всяка машина бяха представени на комисията. Накрая, за да се убедят изпитващите, че данните са реални и отговарят на действителността, всяка машина, повтори стрелбата при същите условия и със същите снаряди.

„Ние оборудваме вашите танкове с най-съвременни системи за управление на огъня и за бойно управление, както и с термовизионни системи за механик-водача, с каквито разполагат малко танкове по света. Вие получавате най-доброто в тази област.“, каза за военния вестник Александър Плотински, програмен мениджър на израелската компания „Elbit Systems Land“, която извършва модернизация на машините.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top