Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изработването на една карта отнема няколко месеца

[post-views]
Изработването на една карта отнема няколко месеца

Военните географи разчитат на младото попълнение и на 130-годишната си традиция

На проведеното неотдавна в Пловдив Международно изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус 2022“ Военногеографската служба се представи достойно с картографски и акцидентни материали, които произвежда. Картографските материали са държавна топографска карта в български стандарт, топографска карта в мащаб 1 към 50 000, по стандартите на НАТО и карта в мащаб 1 към 250 000, също по стандартите на НАТО. „Произвеждаме и специални политически и административни карти, на света и на Европа, а също разбира се и на България. По време на изложението в Пловдив се представихме с физикогеографска карта. Акциденция е всичко, което обхваща осигуряването на ежедневната дейност на военните формирования. Например, имаме изработено и представено Учебно пособие за начална военна подготовка, което не е създадено от нас, но при нас е отпечатано. Имаме също така и Ръководство за осигуряване с гориво-смазочни материали, което е отпечатано по заявка на Командване за логистична поддръжка, Курс за стрелбите със стрелково оръжие и Устав за войсковата служба, каталози, печатаме също поздравителни адреси и други материали“. Това каза пред вестник „Българска армия“ началникът на Отделение „Производство, стандартизация и сътрудничество“ във Военногеографската служба, майор Станимир Миховски.

От Военногеографската служба зависи цялостното производство на карти за нуждите на Въоръжените сили и на Българската армия. Миналата година институцията отпразнува достоен юбилей – 130 години от създаването си. Службата изпълнява специфичните задачи по осигуряването на войската с необходимите й картографски материали вече цели 130 години, което е забележителен опит, история и събран научен и експертен потенциал.

Попитахме, къде се обучават днес тези специалисти и как се става военен географ. „През последните години отново беше открита специализацията „Артилерийско и инструментално разузнаване“ във Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен, при Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Има голям интерес към обучение в тази научна област. Тази година за специализацията има заявени общо шест места, на предварителен прием са приети трима или четирима човека“, съобщи майор Миховски.

Стана ясно също, че реализацията на тези кадри е напълно осигурена в системата на Въоръжените сили и в частност във Военогреографската служба. Кадрите, които се подготвят по специализация „Артилерийско и инструментално разузнаване“, обаче могат ефективно да се реализират и се ползват и в системата на артилерията, защото там също има такива специалисти. Тоест, оказва се, че възможност за реализация за завършили тази специализация в армията има и не само това, но тя е успешна и по отношение на кариерното развитие на военнослужещите.

„Има различни етапи на производство на една карта. На началния етап е задължително да има налична събрана основна геопространствена информация за съответния район. Следва процес на преглед на тази информация, до колко тя е актуална и дали това, което не е актуално, се променя, за да стане актуално към момента на създаването на този продукт. Следват няколко етапа като символизиране на тази първоначална информация, картографско редактиране, проверки на различните етапи, с които се осигурява достоверността на крайния продукт в максимална степен, до колкото това е възможно. Накрая се стига до финалния етап, който е отпечатването на продукта на хартия в базата ни в Троян“, сподели майор Миховски.

Производството на една специализирана военна карта отнема около няколко месеца. „До преди около 15-20 години работехме с класифицирана координатна система „42-83“, след това тя започна да отпада и приехме стандарта на НАТО за координатна система, внедрихме го в България и започнахме да правим картите, които са по български образец, но с новата координатна система. Така отпадна и самата необходимост от класификация“, отбеляза майор Миховски. 

През 2024 г. се очакват нови офицери-специалисти

По повод 130-годишнината от създаването на Военно-географската служба в два последователни броя, вестник „Българска армия“ публикува интервю с началника на службата полковник Иван Инковски. „Повече от столетие ние успяваме да съхраним приемствеността между поколенията и да запазим жив духа на българската военна топография“, казва с гордост полковник Инковски пред главният редактор на вестника Андрей Рангелов.

В интервюто той разказва за историята на службата и информира, че в момента тя осигурява с географски материали и цифрови географски данни 150 абоната – 120 военни формирования от въоръжените сили, 5 министерства и 25 други държавни ведомства и организации.

Полковник Инковски припомня още, че военните географи и експертите от Службата работят по актуализирането на географската база данни, поддържането на държавната геодезическа мрежа, производството на държавните топографски карти, на картографските продукти Topographic Line Map (TLM) и Joint Operations Graphics (JOG) по стандартите на НАТО. Те са супервайзари и при актуализацията на цифровата цветна ортофотокарта на страната.

Като един от проблемите пред службата полковник Инковски откроява недокомплектът от кадри – 22% при военнослужещите и 2% от цивилните. Надеждата му е, че след години на прекъсване, през 2024 г. ще се дипломират първите офицери от специалността „Артилерийско инструментално разузнаване“ към НВУ „Васил Левски” във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен. Те ще се влеят в редиците на Военногеографската служба.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани