Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иран се похвали с първия си дивизион от дронове в Индийския океан

[post-views]
Иран огласи подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран обяви първия си дивизион от безпилотни самолети в Индийския океан, съобщи държавната телевизия, на фона на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Близкия изток, който се опитва да събере арабската подкрепа за противодействие на иранската заплаха, предава Ройтерс.

Телевизионният репортаж не казва колко кораба или дрона са включени във всяка единица, само че един кораб носи 50 дрона.

В понеделник съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че Вашингтон вярва, че Иран се готви да предостави на Русия до няколкостотин дрона, включително някои, способни да използват оръжия, и че Иран се готви да обучава руските сили да ги използват. Иран по-късно отрече тази информация.

В четвъртък Байдън и израелският премиер Яир Лапид подписаха съвместна декларация в Йерусалим да не допуснат Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

Попитан от израелска телевизия тази седмица дали предишните му изявления, че ще попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, означават, че ще използва сила срещу Иран, Байдън отговори: „Ако това се окаже последното средство, да.“

„Американците и ционистите (Израел) знаят много добре цената на използването на думата „сила“ срещу Иран“, каза бригаден генерал Аболфазл Шекарчи, говорител на иранските въоръжени сили, цитиран от иранските медии в петък.

Съединените щати и Израел се стремят да положат основите на съюз за сигурност с арабските държави, който ще свърже системите им за противовъздушна отбрана, казаха източници, запознати с плана.

Техеран сключи сделка през 2015 г., според която ограничи програмата си за обогатяване на уран, в замяна на освобождаване от международни санкции.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна сделката през 2018 г. и отново наложи сурови санкции на Иран, което накара Техеран да започне да нарушава ядрените ограничения около година по-късно.

Дипломатическите усилия за възраждане на сделката досега се провалят.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани