Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На кръстопът! Политическата криза в Италия се задълбочава

[post-views]
На кръстопът! Политическата криза в Италия се задълбочава

Политическата криза в Италия се задълбочава. Президентът на страната Серджо Матерела отказа да приеме оставката на министър-председателя Марио Драги, който се отказа от поста, след като воденото него правителство на националното обединение, макар и да спечели вот на доверие,  загуби парламентарното си мнозинство.

Италия може да осъмне без правителство и то в момент, когато страната е изправена пред тежка икономическа криза, допълнително подклаждана от поскъпването на енергийните източници, заради войната в Украйна.

В опит да намери решение президентът на страната Серджо Матарела отказа да приеме оставката на министър-председателя Марио Драги, като го натовари със задачата да се опита да сформира ново правителство в сега действащия парламент.

До колко това ще е възможно за сега никой не може да отговори на този въпрос, след като един от основните коалиционни партньори в правителството на Драги – популисткото движение „5 звезди“, бойкотира гласуването по приемането на извънредна финансова помощ в размер на 26 милиарда евро за италианския семейства, пряко засегнати от задълбочаващата се енергийна криза в Европа.

Припомням, че през последните седмици Марио Драги и лидерът на „5 звезди“ Джузепе Конте, често влизаха в спор по отношение на водената от Италия политика спрямо Русия.

Докато Драги твърдо подкрепя санкции срещу Москва, то популистката и антиевропейска формация, искат по умерена позицията от Рим.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани