Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първите модернизирани Т-72 стреляха на Ново село

[post-views]
Първите модернизирани Т-72 стреляха на Ново село

Комисията с председател бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на пехотата, се убеди в бойните способности на обновените машини

Първите четири модернизирани родни танкове Т-72 преминаха тази седмица през сериозни бойни изпитания на полигона Ново село. Фактически това бе първата част от т.н. приемка преди да бъдат зачислени в строя. Вторият, окончателен етап ще протече, когато пристигнат радиостанциите, преминат през изпитания, когато се извърши и интегриране на системата за бойно управление и т.н., за да може танкът да стане комплексна бойна единица, тогава окончателно се счита, че модернизираните танкове вече са на въоръжение във войската.

Договорът предвижда да бъдат обновени общо 44 танка – 40 за Сухопътните войски и 4 на Националния военен университет. „По график срокът е до края на годината и аз съм оптимист, че ще бъде спазен“, съобщи за в. „Българска армия“ председателят на комисията по приемането на модернизираните машини бригаден генерал Николай Караиванов, заместник-командир на пехотата.

Първите машини, от серийно подготвяните за модернизация, пристигнаха на полигона още във вторник. В сряда започнаха заводските изпитания по стрелба. Всеки танк стреля с три вида снаряди – бронебойно-подкалибрени, осколъчно-фугасни и кумулативни, като разстоянието на мишените бе от 1400 до 2100 м, за да бъде изпитана новата система за управление на огъня. Стрелба бе проведена и с танковите картечници. След това резултатите за всяка машина бяха представени на комисията. Накрая, за да се убедят изпитващите, че данните са реални и отговарят на действителността, всяка машина, повтори стрелбата при същите условия и със същите снаряди.

„Ние оборудваме вашите танкове с най-съвременни системи за управление на огъня и за бойно управление, както и с термовизионни системи за механик-водача, с каквито разполагат малко танкове по света. Вие получавате най-доброто в тази област.“, каза за военния вестник Александър Плотински, програмен мениджър на израелската компания „Elbit Systems Land“, която извършва модернизация на машините.

Най-ново

Единична публикация

Избрани