Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американски боен кораб отново провокира Пекин в Южнокитайско море

[post-views]
Американски боен кораб отново провокира Пекин в Южнокитайско море

Американски военeн разрушител плава в близост до спорните острови Спратли, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на американския флот.

Това е втората подобна операция за „свобода на навигацията“ в рамките на една седмица в Южнокитайско море.

В сряда китайската армия съобщи, че е „прогонила“ същия кораб – USS Benfold, докато е плавал близо до други спорни острови – Параселските.

САЩ редовно провеждат т.нар. „​​операции за свобода на корабоплаването“ в Южнокитайско море, оспорвайки това, което според тях са ограничения за невинно преминаване, наложени от Китай.

„На 16 юли USS Benfold отстоява навигационни права и свободи в Южнокитайско море близо до островите Спратли, в съответствие с международното право“, се посочва в изявление на авериканските ВМС.

От своя страна Китай отрича да възпрепятства свободата на навигация или прелитане и обвинява Съединените щати в умишлено провокиране на напрежение.

Напрежението тлее от години в Южнокитайско море, за което Китай претендира почти изцяло. Виетнам, Тайван, Малайзия, Бруней и Филипините също имат претенции към водите.

Манила подаде правна жалба за действията на Пекин в морето през 2013 г., а съдът в Хага постанови три години по-късно, че искът на Китай няма основание в закона. Пекин отказа да признае решението и твърди, че така наречените му исторически права, на които основава претенциите си за суверенитет, предхождат Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) от 1982 г.

UNCLOS определя какво могат да претендират държавите от различни географски характеристики в морето и също така управлява морското поведение. Китай и Филипините са сред 167-те страни, подписали и ратифицирали UNCLOS. САЩ не са ратифицирали законодателството, но признават инструмента като международно обичайно право.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани