Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дебатът за преговорната рамка в парламента на Северна Македония продължава и днес

[post-views]
САЩ и ЕС със съвместно изявление в подкрепа на френското предложение за РСМ

Дебатът в парламента на Република Северна Македония по предложената от ЕС преговорна рамка продължава и днес. Според списъка на регистрираните за изказвания депутати остават още неколцина, които да направят своите изказвания, след което парламентът трябва да гласува проекто-заключенията, изготвени от парламентарната група на управляващата коалиция.

Според тях правителството се ангажира в процеса на преговори за членство в ЕС да се придържа към „безусловно зачитане на езика, идентичността, историческите и културни особености на македонския народ като елементи, по които не се водят преговори”. 

И вчера в пленарната  зала се чуваха вувузели, когато говореха представители на управляващата коалиция, предложеният документ беше късан от представителите на опозицията, чуваха се обиди и обвинения и на двата лагера, а между депутата и председател на „Левица” Димитър Апасиев и председателя Талат Джафери бяха разменени реплики, последвани от физически сблъсък между Апасиев и депутат от управляващия СДСМ.

Опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и „Левица” настояват за отхвърляне на предложението, което според тях означава пряка „асимилация и българизация на македонския народ”, изнудване и предстоящо непрекъснато възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България. Според управляващите преговорната рамка гарантира „защита на македонската идентичност и език” и бърз старт на преговори за пълноправно членство в ЕС.

Пред парламента продължава да стои палатковият лагер на протестиращите срещу предложението за преговорна рамка, но протестиращите са значително по-малко от предишните дни.

Дебатът за преговорната рамка започна онзи ден в парламента на Република Северна Македония.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани