Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обновеният Т-72 стреля без грешка на полигоните

[post-views]
Обновеният Т-72 стреля без грешка на полигоните

Реновираният танк има нова система за управление на огъня

Отлично се е представил при тестването по полигоните първият модернизиран танк Т-72. Това стана ясно по време на отбранителното изложение „Хемус 2022” в Пловдив, където машината, изглеждаща като току-що произведена, привлече вниманието на посетителите.

Това е първият от модернизираните в ТЕРЕМ танкове, каза за в. „Българска армия” заместник-командирът на 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен майор Веселин Василев. По думите му танкът е бил изпитан през февруари и март на Централния артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово” и на Учебен полигон „Ново село”. „Изпробвахме го във всякакви условия, със стрелба с трите типа снаряди, с картечницата. Изпробвахме работата на системите, които са включени в модернизацията на танка и всичко беше наред”, заяви майор Василев.

Той допълни, че модернизацията на Т-72 включва редица подобрения: нова термовизионна камера за механик-водача, сензори за засичане на облъчване от лазер по танка, нова система за управление на огъня и система за управление на бойните действия, както и агрегат, който осигурява работата на всички системи на танка, дори без двигателят да работи. Според майор Василев, след като първите модернизирани танкове Т-72 се приемат на въоръжение в ЦПС, започва използването им в занятия и учения, където да доказват увеличените си бойни способности.

Оказва се, че танковете са подходящи за модернизация и за дооборудване с нови системи. „Като платформа Т-72 е много добър танк. Системите, които са монтирани допълнително, осигуряват повишена живучест на танка, по-бързо откриване на огъня и по-голяма защита на екипажа. Така че всеки компонент, който е сложен допълнително на танка, подпомага използването му”, изтъкна майор Василев.

Паралелно с модернизацията на танковете протича и обучението на екипажите, които ще ги използват. До началото на юни са били обучени вече два екипажа, тъй като модернизираните танкове прототипи са били два. В ход е обучението и на останалите екипажи. Предполагам, че до септември–октомври ще имаме обучени екипажи за всички модернизирани танкове, за да можем да ги използваме, каза майор Василев. И обобщи, че увеличените способности на танковете идват не толкова от обновените и модернизираните системи, колкото от качествата, уменията и подготовката на екипажите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани