Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шестима убити при атака близо до столицата на Мали

[post-views]
Хунтата в Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Шестима души са убити в Мали, включително двама жандармеристи и един полицай, при нападение близо до столицата Бамако, съобщи Министерството на сигурността в петък вечерта.

Страната без излаз на море в сърцето на Сахел е изправена пред продължаваща политическа криза и криза в областта на сигурността, особено в нестабилните си северни и централни региони, където от 2012 г. бушува джихадистки бунт.

Насилието обаче рядко достига до Бамако, в югозападната част на Мали.

В четвъртък вечерта, на около 70 км от столицата, е извършено нападение „на контролно-пропускателния пункт Зантигила, на пътя за централния град Сегу“, съобщи министерството на сигурността.

Нападението е извършено „от все още неидентифицирани въоръжени лица“, като при него са загинали трима цивилни и трима служители на реда, а други двама са били ранени.

От 2020 г. насам в бедната страна – една от най-нестабилните в политическо отношение в Африка – са извършени два военни преврата. Полковници, разгневени от справянето на правителството с дългогодишното джихадистко въстание, завзеха властта през август 2020 г., след което извършиха друг преврат през май следващата година.

Управляващата хунта в Бамако се насочи към Русия – далеч от Франция и нейните партньори – в опит да попречи на джихадистите да се разпространят в центъра на страната и в съседните Буркина Фасо и Нигер.

Очаква се през следващите седмици французите да приключат изтеглянето на силите си от Мали, като насочат вниманието към Нигер като фронтова държава в борбата срещу джихадизма.

В резултат на насилието загинаха хиляди цивилни и войници, а стотици хиляди бяха разселени в целия регион.

Източник: /БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани