Информационен център на Министерство на oтбраната

Как един райски остров се превърна в провалена държава

Семейственост във властта и корупция доведоха Шри Ланка до икономическа катастрофа.

В събота сутринта тълпа от протестиращи нахлу в резиденцията на президента на Шри Ланка Готабая Раджапакса. Полицията се опита да спре човешката лавина със сълзотворен газ и стрелба във въздуха, но всуе. Численото превъзходство на протестиращите бе толкова подавляващо, а гневът им толкова голям, че накрая полицаите предпочетоха благоразумно да се оттеглят. Триумфиращите нашественици се отдадоха на забавления – някои скачаха с дрехите в президентския басейн, други се тръшнаха по фотьойлите и на леглото му, по-чевръстите успяха дори да намерят малко пари. Всичко това бе надлежно документирано със селфита. Вечерта тълпата превзе и резиденцията на министър-председателя и я подпали.

Поне засега това е кулминацията на няколко месечната икономическа, социална и политическа криза в Шри Ланка. Нейният фундамент бе заложен от класическите дефекти на демокрациите в държавите от Третия свят – семейственост и некомпетентност в управлението, липса на механизми за контрол, политическа наивност на гражданите и гигантска корупция. Драмата в Коломбо има и геополитически оттенъци, защото Шри Ланка е със стратегическо местоположение в Тихия океан на пътя от Персийския залив към Китай и цяла Източна Азия.

Първо малко географско и демографско въведение, защото е важно. Шри Ланка е

живописен остров в Индийския океан

с райска природа. Има територия значително по-малка от тази на България, население около три пъти по-голямо от нашето (22 млн. души) и номинален брутен вътрешен продукт приблизително равен на българския. Т.е. – страната и до сега не бе богата, но все пак бе доста над стряскащите нива на африканската бедност. 

Десетилетия наред Шри Ланка бе разкъсвана от гражданска война между централните власти и въоръжените отряди на тамилските сепаратисти. Тамилите са около 15% от островното население, но в Индия те наброяват цели 70 млн. души. Тяхната религия е индуизмът, докато доминиращата етническа група в Шри Ланка – синхалите, са будисти. Краят на гражданската война, отнела живота на близо 100 хиляди души дойде през 2009 г., когато армията на страната успя да смаже отрядите на т. нар. тамилски тигри.

С малко прекъсване кланът Раджапакса, начело с двамата братя Махинда и Готабая управлява страната близо две десетилетия. 76-годишният Махинда е бил премиер три пъти, има и два президентски мандата от 2005 до 2015 г. Когато са във властта, двамата братя не забравят да раздадат на своите многобройни роднини ключови позиции в правителството, дипломацията и ръководството на държавните фирми.

Икономиката на Шри Ланка е базирана на производството на аграрни стоки като чай, подправки, каучук и ориз. Има и сравнително добре развита текстилна индустрия. Сериозни приходи на страната носи международния туризъм, както и паричните преводи на гастарбайтерите от Шри Ланка, работещи в чужбина, предимно в богатите монархии от района на Персийския залив.

Шри Ланка открай време има проблем с дефицита в своя платежен баланс, който обикновено се покриваше със заеми от Международния валутен фонд. През последните 3-4 години обаче серия от

външни шокове и неразумни политически решения

повлече икономиката на страната към дъното. През 2019 г. имаше взривове в църкви и луксозни хотели в Коломбо. Загинаха 269 човека, сред които и 45 чужди туристи. Зад атентатите стояха ислямски екстремисти, около 10% от населението на страната са мюсюлмани. Резултатът бе катастрофален спад на броя на чуждите туристи – с 80%. След това дойде решението на президента Готабая Рдажапакса да намали данъците, ДДС, например падна от 15 на 8 процента. Данъчните облекчения отвориха още по-голяма дупка в бюджета. През 2020 г. туристите тъкмо започнаха да набират смелост да идват в Шри Ланка, когато дойде катастрофата с COVID-19 и спирането на пътуванията.

Едно от най-странните решения на президента бе забраната за внос на изкуствени торове. Така щяло да се предотврати изтичането на валутните резерви. Шри Ланка се самообяви за първата страна в света със 100% органично земеделие. Резултатът бе, че добивите паднаха рязко, износът на чай и каучук намаля и властите в Коломбо се принудиха да внасят хранителни продукти. Инфлацията хвръкна нагоре. Безумната забрана за внос на торове бе отменена в края на миналата година, но аграрният сектор още не се е оправил от удара. През тази пролет финансовата криза в Шри Ланка се задълбочи . Бензинът, някои лекарства и храни не просто поскъпнаха, а и започнаха да изчезват от пазара. Енергийния дефицит предизвиква многочасови спирания на тока.

От пролетта на тази година Шри Ланка е в състояние на фактически фалит. През декември 2021 г. валутните резерви на страната бяха $3,1 млрд., а през април – само $1,8 млрд. Срещу това стои външен дълг от $51 млрд, половината от които трябва да бъдат изплатени до 2026 година, а $7 млрд – още през тази.

Общественото недоволство започна да прелива в улични демонстрации през март т.г., когато по бензиностанциите се образуваха огромни опашки, а домакините не можеха да си купят газ за домашните готварски печки и котлони. Първият опит за щурм на президентския дворец бе на 31 март. Ден по-късно в страната бе обявено извънредно положение, а след това и 36-часов комендантски час. На 3 април оставки подадоха всички министри, а на следващия ден – и шефът на централната банка. На 5 април от управляващото мнозинство в парламента излязоха 41 депутати и премиерът и президентът вече нямаха и парламентарна подкрепа. На 18 април бе обявен нов състав на правителството, в него вече на бяха двамата братя на президента Базил и Чамал, както и племенникът му, но третият брат – Махинда си оставаше премиер.

През април и началото на май уличните протести в Коломбо продължиха, обявена бе и обща стачка. По улиците имаше сблъсъци между противници и привърженици на президента.

В средата на май президентът все пак бе принуден да пожертва и брат си и го уволни от премиерския пост. За министър-председател бе назначен друг ветеран на шриланкийската политика – Ранил Викремасингхе. Протестите, подгрявани от икономическата катастрофа обаче продължиха и така се стигна до

щурма на президентската резиденция

Държавният глава обяви, че подава оставка и напусна страната, най-вероятно в посока към Малдивите, а след това се говори, че ще получи убежище в Сингапур. Другата седмица се очаква парламентът да избере нов президент, а до тогава функциите му ще бъдат изпълнявани от премиера. Той обяви, че създава комитет за възстановяване на законността и реда, в който влизат висши военни и главния полицейски началник.

Засега единствената надежда за Шри Ланка е да сключи бързо споразумение с Международния валутен фонд и да получи нов заем. Но лекуването на икономическите рани, причинени от управлението на клана Рдажапакса, ще продължи дълго.

Президентът – военен, компютърен спец и политик

73-годишният досегашен президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса има интересна биография. От 1971 до 1991 г. той е офицер в армията на страната. Бил е на обучение и специализации във военни училища в Индия и САЩ. Взема активно участие в битките със сепаратистките сили в Шри Ланка. През 1991 г. напуска армията, получава образование по информационни технологии и става мениджър на IT фирма в Коломбо. През 1998 г. се мести в САЩ и работи като системен администратор в университет в Лос Анджелис. Връща се в родината си през 2005 г. и брат му ,който междувременно става президент, го назначава за постоянен секретар на Министерството на отбраната. На тази длъжност той ръководи военните операции срещу тамилските сепаратисти и през 2009 г. се окичва с лаврите на победител. През 2006 г. оцелява в атентат, при който моторна рикша с експлозиви се врязва в кортежа му. Двама охранители загиват, но Готабая Раджапакса е невредим.

Занимава се и с градоустройствени проекти в столицата Коломбо и заради това през 2011 г. президентът подписва едно доста странно разширяване на ресора на военното ведомство – то става Министерство на отбраната и градското развитие. През 2015 г. кланът Раджапакса временно губи властта, но през 2019 г. се завръща триумфално след като Готабая печели президентските избори.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top