Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Американските HIMARS вече стрелят в Донбас

[post-views]
Американските HIMARS вече стрелят в Донбас

Иран може да достави бойни дронове на Русия

И през тази седмица Донбас продължава да бъде главната арена на започналата през февруари т. г.  война между Русия и Украйна. Все по-чести стават съобщенията за успешно използване на доставеното през последните седмици западно въоръжение за Киев. Украинската армия е обстрелвала с американски ракети военни цели в превзетата от руснаците източноукраинска област Луганск. Това обяви представител на сепаратистите в „Телеграм“. Според Андрей Марочко ракетите са изстреляни от Артемиевск, област Донецк. Ракетите са улучили целите си. Украинските власти потвърдиха обстрела. Използвана е американската система HIMARS. Въпреки това руснаците продължават настъплението си, се казва в съобщението от Луганск.

„Тази система застрашава сигурността на Народна република Луганск“, заяви ръководителят на сепаратистите Леонид Пасечник пред руската държавна агенция ТАСС. „За щастие те не разполагат с достатъчно такива оръжия, така че не сме в паника“, допълни той. Сепаратистите също са обстрелвали украинската територия с ракети.

Вчера украинският Генерален щаб съобщи, че само през последното денонощие Украйна е убила още 300 руски войници, с което общият брой на жертвите в редиците на руската армия от началото на пълномащабната война става 37 870. Москва не разкрива реалния брой на убитите руски войници във война, която Владимир Путин започна на 24 февруари. Киев съобщи, че в сряда са били унищожени още 18 руски танка, с което общият им брой става 1667.

Украйна се похвали и със свалянето на още два руски самолета, с което общият им брой става 219. Междувременно властите в Херсон заявиха, че украинската армия е нанесла нов удар по склад за боеприпаси в Нова Каховка. Ударите са извършени с помощта на американски ракети HIMARS, предоставени от САЩ на Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи украинска територия на Русия като част от мирно споразумение и заяви, че в момента не се водят мирни преговори между Москва и Киев, „Целта на Украйна в тази война е да освободим нашите територии, да възстановим териториалната си цялост и пълния суверенитет на Източна и Южна Украйна“, заяви той по време на брифинг. „Това е крайната точка на преговорната ни позиция“. САЩ смятат, че Иран се готви да достави няколкостотин, включително ударни, безпилотни летателни апарати на Русия. Това съобщи по време на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Ройтерс.Съветникът допълни също, че САЩ разполагат с информация, която показва, че Техеран се готви да обучава руските войски да използват тези дронове.

Литва с готовност да приеме бригада от НАТО през 2025 г.

Литва планира да изгради необходимата инфраструктура, за да приеме още в средата на 2025 г. ръководената от Германия бригада на НАТО, предаде ДПА. Това потвърди председателят на парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана, Лауринас Касчунас. Досега като планираната дата за разполагане на още войски на НАТО в страната се споменаваше 2027 г.

Заради войната в Украйна на срещата си на върха миналия месец НАТО реши да укрепи източния си фланг. Съгласно това решение настоящите многонационални бойни групи на НАТО трябва да бъдат разширени до бригади. Германия ще ръководи в Литва бойна бригада, наброяваща между 3000 и 5000 войници. Според първоначалните планове само част от състава ѝ ще бъде разположен на място, останалите войници ще бъдат в готовност в страните, които осигуряват военнослужещи за бригадата.

Разполагането на бойна бригада в Литва изисква изграждането на складове за оръжия и оборудване, както и на инфраструктура за настаняване на войските, заяви министърът на националната отбрана Арвидас Анушаускас. Министерството е готово с плановете за това и сега търси възможности за финансиране, написа той във „Фейсбук“. От 2017 г. батальон на НАТО с численост от около 1600 души е разположен в Литва, която граничи с руския ексклав Калининград и с Беларус – най-големия съюзник на Русия. Батальонът е под командването на германската армия, която има в Литва най-много войници – над 1000. Батальонът е част от литовската пехотна бригада ‘Железен вълк“.

Убиха шефа на „Ислямска държава“ в Сирия

Ръководителят на групировката „Ислямска държава“ в Сирия е бил убит при удар, нанесен от американски дрон, в северозападната част на страната, съобщи Пентагонът. Махер ал Агал, представен като „един от петимата найвисокопоставени лидери на ИД, беше убит докато карал мотоциклет близо до град Джиндирес, а най-близкият му съветник  тежко ранен, уточни за АФП говорителят на Централното командване на Пентагона генерал-лейтенант Дейв Ийстбърн.

Американските военни казаха, че операцията е била задълбочено планирана, за да се гарантира успешното й изпълнение. Първоначален анализ показва, че няма цивилни жертви, се посочва в изявление на Централното командване на САЩ. В изявлението се отбелязва също, че Ал Агал е в основата на създаването на мрежи на ИД извън Ирак и Сирия. 

Малкият град Джиндарис, в близост до който е нанесен ударът с дрон, се намира недалеч от границата с Турция, посочва Асошиейтед прес. В апогея си ИД контролираше над 40 000 квадратни мили, простиращи се от Сирия до Ирак, и управляваше над 8 милиона души. След като през 2019 г. ИД изгуби почти изцяло контрол над завзетите от групировката територии, лидерите й започнаха да използват партизански тактики и успяха ефективно да се преструктурират организационно“, сочи анализ на базирания във Вашингтон мозъчен тръст „Карнеги ендоумънт фор интернешънъл пийс“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани