Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Боинг“ спечели битката за тежките вертолети на Германия

[post-views]
„Боинг“ спечели битката за тежките вертолети на Германия

Димитър СТАВРЕВ

Покупката ще помогне очакваният скок на бюджета за отбрана да се материализира в модерно оборудване

На 1 юни 2022 г. Германия обяви, че Boeing CH-47F Chinook е избран за победител в конкурса за нов тежък хеликоптер за Бундесвера. Страната ще закупи 60 тежкотоварни хеликоптера за нуждите на ВВС на стойност над $4 млрд. според съобщение на немското МО. „Избраният вариант CH-47F Block 2 Standard Range може да се дозарежда по време на полет, което е ключово изискване за германските въоръжени сили“, се казва в изявлението. Машините трябва да заменят флота на Бундесвера от морално остарелите вертолети CH-53, произведени от „Сикорски“ и част от „Локхийд Мартин“.

„За „Боинг“ е чест, че Германия избра CH-47F Chinook. Очакваме с нетърпение да работим със САЩ и Германия за финализиране на продажбата в рамките на правилата за чуждестранни военни продажби. Нашият индустриален екип ще предостави максимална оперативна наличност на германския Бундесвер за десетилетия напред“, казват от компанията.

„Сикорски“/“Локхийд Мартин“ също бе подала оферта, предлагайки своя нов CH-53K King Stallion. По-ниската цена на Chinook ще позволи на Берлин да закупи максимален брой вертолети (според изискванията от 45 до 60). Избраният вертолет увеличава оперативната гъвкавост на германската армия.

Jomolhari mountain seen on flight from Kathmandu to Paro, Bhutan

Агенция Reuters съобщи, че сделката с „Боинг“ ще струва приблизително $4,3 милиарда, като доставките започват през 2023 г. и ще продължат до 2029 г.

Изборът на Chinook завършва дългогодишната сага за Германия да закупи нов тежък транспортен вертолет. Първоначално плановета бяха за безпроблемен „работен кон“, но постепенно бяха добавени опции за развитие, което доведе до оскъпяване на офертите. Това принуди правителството да спре програмата и да я рестартира през 2020 г.

Стратегията оттогава е да бъде осъществена покупка, която изисква малко или никакви национални модификации. Според анализаторите покупката на вертолет, който вече е на пазара в САЩ, ще помогне очакваният скок на бюджета за отбрана да се материализира в модерно оборудване с нисък риск.

Naval Group заложи кила за втори противоминен кораб

Френската компания Naval Group заложи кила за втората от 12-те противоминни платформи от белгийско-холандската програма MCM. Корабът ще носи името HNLMS Vlissingen и е за Кралския флот на Нидерландия. Церемонията по залагането на кила се състоя в Ланестър в присъствието на вицеадмирал Рене Тас, командир на Кралските ВМС на Нидерландия; комодор Харолд Бокхолт, директор на проектите на Организацията за отбранителни материали на Нидерландия; генерал-лейтенант Марк Тис, заместник-началник на отбраната на Белгия, и генерал-майор Иван де Тендер, директор на дирекцията „Материални ресурси и обществени поръчки“ на МО на Белгия.

Програма бе възложена след международен конкурс през 2019 г. на Belgium Naval&Robotics, консорциум, сформиран от Naval Group и ECA Group. Тя предвижда доставката на ВМС на Белгия и Нидерландия на 12 противомини кораба и около 100 противоминни дрона, интегрирани в „кутия с инструменти“ – контейнерен модул на борда на корабите.

Cérémonie de mise sur cale MCMPF2

Kership, съвместно предприятие на Naval Group и Piriou, отговаря за производството на 12-те платформи, които ще се сглобяват в Конкарно и Ланестър. След това всички те ще бъдат окомплектовани на вода в завода на Piriou в Конкарно. Naval Group като цялостен архитект и главен изпълнител отговаря за проектирането на корабите, цялостната интеграция, тестването и въвеждането в експлоатация на CMS (БИУС) и система за противоминни мерки.

ECA Group като съизпълнител отговаря за системата за безпилотни апарати (дронове). Дроновете ще се произвеждат в завода на ECA Group в Остенде (Белгия). Поддръжката на корабите ще се извършва в Белгия в тясно сътрудничество между ВМС на Белгия и Naval Group Belgium със съдействието на партньора им Flanders Ship Repair.

Ново уникално семейство тактически ракети

AKERON е уникално семейство от тактически бойни ракети от 5-о поколение, квантов скок спрямо оръжията от 3-то и 4-то поколение, налични в момента на пазара. Това семейство включва ракетите MMP и MHT, преименувани, съответно на AKERON MP и AKERON LP. С AKERON се предлагат ракети, адаптирани към изискванията на съвместните сценарии на битки.

Днес бойните подразделения работят в комплексни бойни среди. Това могат да бъдат градски райони, открити полета, пустини или планини през деня или през нощта. Освен това бойното поле може също да включва комбинация и разнообразие от сили както съюзни, така и противникови.

За да отговорят на широкия спектър от заплахи, операторите трябва да бъдат оборудвани с гъвкава и прецизна способност, която им позволява да унищожават стационарни или мобилни земни цели, включително танкове и леки бойни машини от последно поколение. Те също трябва да могат да неутрализират противници, както и такива в защитени бойни позиции. Това трябва да се извършва с минимален риск от странични щети. Операторите също трябва да бъдат защитени по време на мисиите чрез използването на опростена техника, действаща на принципа „стреляй и забрави“ или да имат възможност да атакуват цел отвъд пряката видимост.

Проектирани за тези оперативни реалности, семейството ракети AKERON включва най-новите технологии като многорежимни глави за самонасочване с висока разделителна способности; многоефектни бойни части (противотанкови, противоинфраструктурни, противопехотни); връзки с бази данни и многорежимни алгоритми за насочване, базирани на изкуствен интелект. Това осигурява сигурно и прецизно насочване на всякакви разстояния и при всякакви метео- и релефни условия. Всяка от ракетите има свои собствени спецификации, за да е перфектно адаптирана към мисиите на подразделенията и платформите, които ще я използват. Операторите разполагат с най-широк спектър от тактически възможности като режими „Стреляй и забрави“; пълен контрол от оператора; заключване на целта преди стрелба (LOBL) или заключване на целта след стрелба (LOAL), което улеснява стрелбата извън линията на видимост (BLOS).

Ракетите от фамилията AKERON отговарят на настоящите и бъдещите оперативни нужди за бойните действия на пехотата; на хеликоптери и БЛА; дори на военноморски платформи. Ракетите са идеални за интегриране в дигиталната среда на бойното поле и са подходящи за съвместни операции.

Най-ново

Единична публикация

Избрани