Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна зове Русия за хуманно отношение и към чуждестранните бойци в неин плен

[post-views]
ОАЕ съобщиха, че са успели да договорят освобождаването на сто руски военнопленници в замяна на сто украинци

Украйна обвини Русия в незаконно третиране на украински военнопленници и използването им за политически цели, съобщава „Ройтерс“.

Украинското външно министерство настоя за хуманно отношение и към пленените чужденци, воюващи на страната на Украйна.

От ведомството призовават Москва да се придържа стриктно към разпоредбите на международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция от 1949 г., която определя международните правни стандарти за хуманитарно лечение.

Те посочват, че „всички чужди граждани и лица без гражданство“, воюващи за Украйна на украинска територия, са били доброволно приети на военна служба и международното хуманитарно право трябва да се прилага и за тях.

През юни Русия обяви, че близо 2000 чуждестранни наемници са били убити в Украйна от началото на военната й операция.

Руското министерство на отбраната съобщи, че Полша е „абсолютен лидер“ сред европейските страни по брой бойци, изпратени в Украйна, следвана от Румъния и Великобритания. Сред т.нар. „наемници“ има също бойци от Канада, Съединените щати и Грузия.

Съдът в контролираната от Русия Източна Украйна осъди на смърт двама британци – Ейдън Аслин и Шон Пинър, както и мароканеца Брахим Саадун за това, че са действали като наемници и са се опитвали да свалят правителството.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани