Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Договорът за F-16 от 2019 г. събуди дискусия в Народното събрание

[post-views]

Депутатите ратифицираха на първо четене законопроект за оптимизиране на изпълнението му. Ако няма одобрение от парламента, няма да има самолети, бе категоричен министърът на отбраната Драгомир Заков.

Днес Народното събрание работи и по модернизирането на Военновъздушните ни сили. На първо четене със 167 гласа „за“ то ратифицира  предложението на правителството за оптимизиране на изпълнението на сключения договор за доставка на първите осем самолети F-16 Block 70 от страна на САЩ, като в него се подчертава, че няма да има  увеличаване на финансовите задължения за българската държава. Срокът да отговорим на САЩ е до 15 август, което ще стане след второто гласуване на депутатите, които си дадоха три дни за предложения.

Доста широка дискусия се проведе в пленарна зала. Темата се разви от  ползата до вредата от евроатлантическата ни ориентация. Критики имаше към правителството, което сключи договора за новите изтребители. Ратификацията на договора за първите осем самолета, който бе подписан през 2019 г., цели няколко основни промени. Актуализира се конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване. Увеличава се броят на обучавания допълнителен личен състав с още 2 летци и 5 от  инженерно-технически състав. Коригират се стойности на различни линии по договора, като се пренасочват средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите. Има промяна в различна степен на  срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и се потвърждават свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Изрично се посочва, че няма да се стигне до удължаване на  посочените срокове за доставка на самолетите. Променят се някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни обстоятелства. Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS. Не се намаляват и не се стесняват заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70. Осигуряват се възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

Подписаният международен договор за Изменение и допълнение № 1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) LOA BU-D-SAB не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70 и осигурява възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

Както в комисиите по бюджет и финансите и по отбраната, така и парламентарното заседание, обсъжданията имаха и правен характер. Те се породиха от един текст в законопроекта за ратификация, който цели да даде право на  министъра на отбраната, с оглед на оперативно и ефективно управление на средствата по сключените договори за придобиване на многоцелевите изтребители, да подписва допълнения и изменения без последваща ратификация, когато това е свързано с техническите, организационните или с други параметри на доставката, които не водят до увеличаване на стойността. Съмненията бяха дали няма да се стигне до нарушаване на Конституцията. В мотивите на правителството аргументите за това предложение са следните “Програма FMS установява стандартен срок от 2 месеца за подписване на договори и допълнения и изменения към тях. Предвид изискванията на Закона за международните договори на Република България спазването на този срок на практика е невъзможно. Това налага да се иска допълнително удължаване на този срок, което при определени ситуации може да доведе до негативни финансови последици (включително увеличаване на цените на продукти и/или услуги) и забавяне в хода за изпълнение.“

Прозвучаха предложения между двете четения тази разпоредба ще бъде изчистена от правна гледна точка или изобщо ще отпадне от законопроекта. Самият характер на дебата, обаче, бе повод министърът на отбраната Драгомир Заков да заяви от трибуната, че няма да накаже юристите на МО за включването на текста. Предстоят много изменения по този договор, каза той. Словакия вече е направила четири такива, като нито едно от тях не е минавало на ратификация. Ще попаднем и в ситуация с два договора, когато сключим и за вторите осем самолета и ще се налагат подобни ратификации, предупреди министърът. Той призова народните представители да не лансират политически тези на гърба на способностите на Българската армия. Сигурността на българските граждани няма политическа окраска, подчерта министърът. Той опроверга някои разпространявани в политиката тези. Няма договор, който да е сключван за вече произведена военна техника, отговори на упреците, че купуваме чертежи, а не самолети.

Защо е необходимо това решение? Защото, отговори на въпроса министър Заков, е необходимо Българската армия да премине в XXI век, т.е. на друго технологично равнище. Договорът за изтребителите, прогнозира той, ще издърпа след себе си всички останали договори на същото високо технологично равнище. Парите на българските данъкоплатци са в доверителна сметка на Федералния резерв и ние знаем къде са, отговори министърът на друг въпрос от дискусията. Той каза, че при договор между правителствата за компенсации не може да се говори. Има, обаче други форми, с които можем и ще бъдем да бъдем овъзмездени. И по втория договор ще има конкретна помощ, която ще получим с одобрението на Конгреса, съобщи министърът. Такава възможност има по първия договор, както и заделени допълнителни средства за трикоординатните радари.

Какво ще стане, ако не се приеме тази ратификация? Няма да останем на старите модификации от 2019 г., а просто няма да има самолети, заяви министър Заков. Ако промените не станат, самолетът няма как да продължи да се произвежда на тази поточна линия, на която вече са заложени новите софтуер и хардуер.

По отношение на модернизацията на армията министърът призова за приемственост между изпълнителната и законодателната власт. В този смисъл той каза, че някои от решенията на Консултативният съвет за национална сигурност от 15 февруари т.г. са изпълнени, други са пред влизане в Министерски съвет, а за трети трябва много повече време и действащ парламент. Темата на този съвет беше „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“. През последните месеци работихме точно по тези решения и ще оставим такова наследство на следващия кабинет, който да може да продължи да ги изпълнява и да ги придвижва напред, подчерта министър Заков.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Избрани