Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дос Сантос дочака своя миг и спечели световната титла на 400 м/пр, Вархолм седми

[post-views]
Дос Сантос дочака своя миг и спечели световната титла на 400 м/пр, Вархолм седми

Джейк Уайтман поднесе една от най-големите изненади в петия ден на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, Орегон. 27-годишният шотландец победи олимпийския шампион и фаворит за титлата на 1500 метра Якоб Ингебригтсен.

Джейк Уайтман спечели златния медал с най-добър резулат в света за сезона от 3:29.23 минути. Той атакува Ингебригтсен малко повече от 200 метра преди финала и не пусна водачеството до самия край. Това е най-големият успех в кариерата на Уайтман до момента. Ингебригтсен спечели среброто с време 3:29.47 минути. Годинта върви “сребърна” за норвежеца, който остана втори и на планетарния шампионат в зала в Белград през март тази година. Испанецът Мохамед Катир взе бронзовия медал с 3:29.90 минути.

Алисон Дос Сантос е един от атлетите с най-постоянни резултати на 400 метра с препятствия, но до момента винаги оставаше в сянката на Карстен Вархолм и Рай Бенджамин. Бразилецът, който е бронзов медалист от Олимпийските игри в Токио през миналата година, дочака своя звезден миг и спечели световната титла в Юджийн с нов рекорд на шампионатите от 46.29 секунди.

Среброто в Юджийн, както и на Олимпиадата в Токио, взе американецът Рай Бенджамин с 48.89 секунди. Неговият сънародник Тревор Басит подобри личния си рекорд до 47.39 секунди за бронзовото отличие.

Французинът Вилфред Хапио, който доби популярност след като беше бит 20 минути преди да спечели националната титла на страната си преди месец, отново коригира личния си рекорд, но с 47.41 секунди остана четвърти.

Олимпийският шампион и световен рекордьор в дисцилината Карстен Вархолм, който получи контузия по-рано през сезона, остана едва седми с 48.42 секунди.

В сектора за скок на височина в Юджийн, руските атлети не бяха допуснати до участие на планетарния форум, а трикратната световна шампионка Мария Ласицкене не беше в сектора.

Изненадващо австралийката Елинор Патерсън спечели титлата с резултат от 2.02 метра, което е  нов рекорд на Австралия. Сребърната световна медалистка в зала от Белград тази зима си осигури първото място, след като скочи 2.02 м от първи опит.

Световната шампионка в зала от тази зима украинката Магучих също завърши с 2.02 м, но остана втора, след като преодоля височината от втория опит. Италианката Елена Валортигара спечели бронза след като преодоля отчно  2.00 м. Със същия резултат извън тройката остана Ирина Герасченко от Украйна, която скочи тази височина от втори опит.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани