Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За 1,320 млрд долара е офертата за вторите осем американски изтребителя

[post-views]
Министър Заков за новите изтребители: Има няколко опции, върху които работим

Офертата за вторите осем самолета F-16 Blok70 на САЩ към България е на приблизително същата стойност, както за първите. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков, информирайки членовете на Комисията по отбрана. Ако първата беше 1, 256 млрд. долара, предложението на вторите също осем изтребителя е 1 ,320 млрд. долара. Вече имаме право на разсрочено плащане със срок до 2031 г., т.е. за 9 години, ако договорът е от тази година. Първата вноска от 16 млн. долара ще бъде в рамките на текущия бюджет за капиталови разходи. До идването на първите самолети в първото тримесечие на 2025 г. ще платим около 80 млн. долара. Облекчаването на бюджета по този начин ще позволи тръгването на проектите за радарите, за бойните машини и др., смята министърът. В момента проектът е във ВВС, които трябва да дадат своето становище. Очакванията са през следващите две седмици да стигне до пленарна зала. Срокът за отговор е 1 ноември.

Министърът уточни, че пакетът е доста по-голям. Бройката е същата, но има друга разлика. При първите единичните са 6, а спарките – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. На практика ще купим два малко по-скъпи самолета. С два повече са резервните двигатели. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече, бомбите са всички, които са необходими, снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари се запазва. Пилотите за обучение ще бъдет с 4 повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите са били повече. Включено е и дооборудване за оперативна база.

Сумата, която е договорена за компенсация в рамките на 1,3 млрд. долара, ще покрие един от трите договора, каза още министърът.

На заседанието комисията подкрепи Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2021 г.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани