Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Драгомир Заков: Да търсим модернизация и освобождаване от руската зависимост

[post-views]
Драгомир Заков: Да търсим модернизация и освобождаване от руската зависимост

България все още не ремонтира украинска военна техника

Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви в предаването „Здравей, България”, че проблемът с набавянето на резервни части за българските хеликоптери е по-страшен от заплахата Русия да отнеме лицензите на авиоремонтните ни заводи. По думите му обаче проблемът с частите не е причина да приземим военната си техника. „Основният източник са Русия, Украйна и Беларус, но в момента и трите държави няма как да бъдат източник на подобни резервни части. Има и други варианти, разбира се, но много по-трудно се намират. При всички положения трябва да търсим бърза модернизация и освобождаване от подобна зависимост”, категоричен бе Заков.

„България все още не ремонтира украинска военна техника, защото продължават разговорите с украинската страна на равнище фирми», каза пред «Нова телевизия» министърът на отбраната.

„Координация е малко по-голяма и още не са приключили разговорите, но категорично имаме капацитет и въпросът е кога точно ще стигнем до времето, когато ще започне ремонтът“, посочи той. Стана ясно, че е получен имейл от руска страна за изпратено писмо до „Терем“, че предвид санкционния режим Русия не може да изпълнява някои от задълженията си. Според министъра на отбраната някои от мотивите, които се излагат в писмото, са реално несъществуващи. Но българските предприятия имат достатъчно сериозен капацитет, за да се справят и без това обслужване.

Най-ново

Единична публикация

Избрани