Информационен център на Министерство на oтбраната

Дронове на Морското училище правят екопроучване на Бургаския залив

Дронове на Морското училище правят екопроучване на Бургаския залив

Росица КОЛЕВА

Екип от специалисти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ участва в проучване на екологичното състояние на Бургаския залив. Изследването е по съвместен проект на община Бургас, Морското училище и университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Нови специализирани роботи за подводно изследване, някои от които са част от дрон-флотилията на ВВМУ, започнаха проучване на екологичното състояние на морето. Целта е да бъде заснето и обследвано морското дъно за полимерни отпадъци, метали, стъкло и след това да бъде картирано. След направата на картата ще се предприемат действия за водолазно почистване на по-сериозно замърсените места. По проекта се изследват шест точки. Това са пристанищата Бургас и Сарафово, Ченгене скеле, Северен централен плаж и част от акваторията на Бургаския залив. Дронове от въздуха пък следят отпадъците по повърхността на морето.

Работата на подводните дронове се наблюдава от контролен център, който е обособен на плавателен съд. Единият от дроновете е специфичен, тъй като освен с платформа, която пренася сензорите за обследване и предаване на данни, разполага и с пневматична ръка, която може да захваща определени обекти. Така роботът вади проби от замърсявания в различни райони от акваторията на Черно море.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top