Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Карлово бяха войска, граждани, държавници и политици

[post-views]

„Не си българин, ако не се почувстваш горд, когато си част от традиционното шествие в по улиците на Карлово, от родната къща на Апостола на свободата Васил Левски до неговия паметник в центъра на Стария град между църквите „Св. Никола“ и „Успение Богородично“. Това се случи и на 18 юли в чест на 185 години от рождението на Васил Левски. Отново се събраха заедно войска, граждани, държавници и политици. Пазим традициите“, каза бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.

Военнослужещи изнесоха знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски“ и бяха начело на многолюдното шествие. Преди това представителен взвод от 3-и механизиран батальон участва в тържествения ритуал по издигане на знамената на Република България и на град Карлово и посрещане на участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”.

Кулминацията на празничния ден бе тържественият митинг-заря. Строят на военнослужещи от 1-и и 3-и механизиран батальон, батальона за логистично осигуряване, зенитно-ракетния дивизион и военния духов оркестър, командван от майор Павел Тодоров, бе приет от президента и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев. Малко по-рано държавният глава бе посрещнат от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, народни представители и ръководители на местната власт. Сред официалните гости беше председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, а в строя – знамената на военно-патриотичната организация.

„За да разберем Левски, не е достатъчно да четем биографичните справки. Той трябва да бъде почувстван и преживян. Да усетим смразяващия студ по време на неговите митарства, дните с Ботев в румънската воденица, да усетим, какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята си“, посочи в тържественото си слово президентът Румен Радев. Той отправи няколко питания. „В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е смирил душата си? Там ли е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България? Там ли е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили?“ Отговорът на държавния глава звучеше с днешна дата: „Това е проста истина, но дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след морално съзряване и смирение. Това е пътят за всеки от нас и народа ни. Това е и спасителният път за България!“

От своя страна кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към политиците от настоящето с призив да споделят грешките си, защото всеки прави такива и отправи призив България най-накрая да заслужи едно сигурно и стабилно управление. „Тук сме, за да продължим разказа за делото на Апостола на свободата, който е и разказ за съвременна България, който ни помага да открием себе си, съпоставяйки епохите“, каза още карловският кмет.

Празникът завърши с красива заря, която освети небето над Карлово в чест на Апостола на свободата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Виж още

Избрани