Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нашите Т-72 вече виждат от километри и заек през нощта

[post-views]
Нашите Т-72 вече виждат от километри и заек през нощта

Модернизираните ни машини разполагат със съвременни системи и термовизия за нощно виждане, каквито малко танкове по света имат

Модернизираните ни танкове Т-72 вече притежават способност за нощно виждане на километри, при което и заек дори не може да убегне. Докато досегашната им система има радиус на действие до 900 м. Това споделиха пред екипа на в. „Българска армия“ участници в изпитанията на първите обновени машини на полигона Ново село миналата седмица. „Вярно е. Което са ви казали е точно така. Виждахме и кучета, и лисици, и зайци през нощта. Иначе със старата система за нощно виждане може да се различи отделна цел или обект, само ако излъчва или отразява светлина.“, обясни бригаден генерал Николай Караиванов, председател на комисията за прием на модернизираните танкове и зам.-командир на Сухопътни войски. Оказа се, че обновените ни танкове притежават способности, каквито имат най-съвременните машини, които са на въоръжение в НАТО.

Екипът на вестника присъства на първите изпитания на първите 5 танка. Дните на полигона бяха горещи в буквалния и в преносния смисъл. И истински барутни. Работният ден на двете комисии, от „Терем“ и израелската компания „Elbit systems land“, които извършват модернизация и тази за приема, започваше от ранни зори и приключваше на здрачаване.

Всеки танк стреляше с три вида снаряди – бронебойно-подкалибрени, осколъчно-фугасни и кумулативни, като разстоянието до мишените бе от 1400 до 2100 м, за да бъде изпитана новата система за управление на огъня. Стрелба бе проведена и с танковите картечници. Това бе първата част, т.н. заводски изпитанията, проведени от представители на „Терем“ и израелската компания. След всяка стрелба членовете на тази комисия отиваха до мишените и измерваха попаденията.

После резултатите бяха представяни на комисията начело с бригаден генерал Караиванов, назначена с министерска заповед. И за да няма съмнение, че данните са действителни, сценарият се повтаряше отново едно към едно – пак стрелби със същите снаряди, отново измервания и сравняване на новите резултати със старите.

„Освен системата за управление на огъня на танка изпитваме още системите за облъчване, за автономно захранване и тази на механик-водача. Тези системи, които не стрелят, се изпитват предварително по специална методика“, обясни бригаден генерал Николай Караиванов. Според него втората част на приемката ще продължи, след като бъде доставено комуникационно-информационното оборудване за машините. Радиостанциите още ги няма, тъй като сега се произвеждат. Затова цялостната приемка на модернизираните танкове е на два етапа. Окончателният подпис е на председателя на комисията, след което се счита, че всеки танк, вече като самостоятелна комплексна бойна единица, е приет в строя. От този момент започва да тече гаранционният срок на модернизацията, който е 2 години.

 Бригаден генерал Николай Караиванов: Сменяме бързината и точността

„Модернизираният Т-72 има същите бойни способности. Защото не сменяме оръдието, нито снарядите, бронировката е същата. Сменяме единствено бързината на действие на екипажите и точността при водене на огън. Сега всеки един танк има достатъчно сила и мощ да разруши друг танк в истински бой. Затова най-важните качества, които трябва да притежава, са бързина на действие на екипажа и точността на стрелбата. С модернизацията преследваме именно тези две цели. Тук въпросът е кой ще може да реагира светкавично и да стреля пръв.“, разказа бригаден генерал Николай Караиванов. Най-добрите образци танкове в световен мащаб са с подобни системи за нощно виждане, с най-съвременна термовизия, която се монтира и на нашите танкове, стана ясно още. „И не всички танкове ги имат, само най-добрите модели са с подобни системи като нашите. Наистина най-добрите образци имат този мерник като нашия“, уточни бригаден генерал Караиванов. Според него руският танк Т-90 и американският „Абрамс“ са с подобна оптична система и мерник, който се оказва, че е изключително скъп. „Т-90 не е на основно въоръжение в руската армия, той е бутиков танк. Основният им боен танк е Т-72 Б3, който няма този мерник като нашия“, уточни генералът. Според него модернизацията на един наш Т-72 струва 2 млн. лв., докато цената на един нов танк е десетки милиони долара. Оптимистичното е и, че танковите подразделения в пехотата са попълнени на 90%, въпреки тежката служба.

Полковник Любомир Вачев: Система показва дали машината е прихваната от противник

„Стрелбата при изпитанията на първите серийно модернизираните Т-72 се води с различните боеприпаси от боекомплекта на танка на различни разстояния – близки, средни и далечни, така както ще е в реална ситуация.“,съобщи полковник Любомир Вачев, командир на Центъра за подготовка на специалисти в Сливен. Танковете се оборудват и със система за предупреждение срещу облъчване.Тя дава мигновена информация на екипажа на танка откъде и от какво направление машината е засечена от противниково средство, което може да я унищожи. Показва още какъв тип е това средство – дали е противотанков ракетен комплекс, дали е противников танк, хеликоптер или самолет. Цялата информация се изписва на дисплея на командира на танка и на мерача. Тя се дублира и със звуков сигнал в системата за вътрешна връзка в машината, за да може по-най бързия начин екипажът да противодейства на заплахата.

Александър Плотински: Българските танкове ще са сред най-добрите в света

„След модернизацията българските танкове ще се наредят сред водещите в света. Ако сравните вашите Т-72 с танковете на държавите, които са около вас, българските ще са много по-добри от тях.“, заяви за „Българска армия“ Александър Плотински, програмен мениджър по модернизация на бронетанкова техника в израелската компания „Elbit systems land“. Той синтезирано обясни и философията на обновлението на родните Т-72. Тя се свежда до това, че ако врагът знае вие къде сте, и вие знаете къде е той, ще може да го унищожите първи с първия изстрел. Оптиката, която се слага на българските танкове, е най-добрата в света – и дневната и за нощно наблюдение. Всичко, което се поставя, се произвежда в израелската компания.  Което е предназначено за танковете „Меркава“ в това отношение, е предназначено и за нас . Компанията произвежда голямо количество електроника, а това е гаранция, че не може да има забавяне или закъснение на дадена поръчка.

„В света ние имаме десетки заводи за електроника, оптика и т.н. Ако някъде няма нещо, аз мога, например, да позвъня в завода, да речем в Румъния, и да ми го доставят. Това, което влагаме като електроника, монитори, оптика и други системи, по качество и способности е почти същото, което слагаме и на нашите танкове „Меркава“. Сега един нов танк струва минимум 15 млн. долара, зависи от марката. Но той не е по-добър, даже по някои параметри отстъпва на един модернизиран Т-72. А парите, изхарчени за модернизация, са десетки пъти по-малко. Така, че считам, че България взе много правилно решение. С малко средства ще придобие машини на световно равнище. У нас танковете се използват и за наблюдение. Поставяме ги на границата и те виждат далеч в територията отсреща. Монтираме на танковете ви и специална силова установка, генератор, който произвежда енергия, без да работи основният двигател. Това дава големи икономии на гориво, а и екипажът се чувства много-по-комфортно. От икономии тази силова установка се изплаща за около 2 години. Накрая бих искал да отбележа, че си сътрудничим и работим много добре с представителите на вашия холдинг „Терем“, заключи Александър Плотински.

Най-ново

Единична публикация

Избрани