Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови жертви в Украйна след пореден ден на руски обстрел

[post-views]
Нови жертви в Украйна след пореден ден на руски обстрел

Въпреки договореностите за отваряне на украинските пристанища, бойните действия в източна и южна Украйна не отслабват, съобщиха от генералния щаб в Киев.

В Донбас руските войски се опитват с помощта на тежка артилерия да си пробият път към градовете Краматорск и Бахмут. Цената е нови жертви сред мирното население. Застрашена е една от най-големите електроцентрали  – Углегорската.

Руснаците обстрелват и редица села в Херсонска област, откъдето украинската армия се опитва да ги изтласка.

Според Пентагона руската армия изпитва сериозни проблеми в командването, поради загубата, както се твърди,  на „хиляди“ офицери в бойните действия досега.

Официални представители на украинските власти информираха за открити три тела в училище в Харков, поразено от руски обстрел, съобщи Асошиейтед прес. Спасителните екипи са открили жертвите на фона на продължаващите руски атаки в източните части на Украйна.

Жертвите са резултат от извършената вчера атака срещу гъстонаселени райони в Харков, втория по големина украински град, при която има и 23 ранени.

От кабинета на украинския президент Володимир Зеленски съобщиха, че руски обстрел е разрушил училище в Краматорск, а 85 жилищни сгради са пострадали. Службата за спасителни дейности на Украйна съобщи, че нейни служители са приключили работата си в атакуваното в четвъртък училище и са открили там телата на три жертви.

„Руските удари по училища и болници са много болезнени и отразяват истинската им цел да превърнат мирни градове в развалини“, каза губернаторът на Донецка област Павло Кириленко.

Ген. Игор Конашенков, говорителят на руското министерство на отбраната, обаче заяви, че при руският удар са били убити около 300 украински войници, които използвали като своя база 23-то училище в Краматорск. Също така той съобщи, че руснаците са унищожили склад за боеприпаси на украинските сили в индустриалната зона на град Николаев.

Конашенков допълни, чу между 5 и 20 юли руските сили са унищожили четири ракетни установки за залпов огън „Хаймарс“, доставени на Украйна от САЩ. Вашингтон пък заяви, че до момента е доставил 12 батареи „Хаймарс“ и се готви към тях да добави още четири.

Асошиейтед прес изрично посочва, че споменатите по-горе числа и от двете враждуващи страни не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани