Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетен огън в морето край Бургас

[post-views]
Брой 29 (2022)

11 натовски страни участват в учението „Бриз 2022“

24 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета и 4 вертолета днес ще покажат своите бойни способности във ВИП-деня на международното учение „Бриз 2022“. Тази година то се провежда край бреговете на Бургас и база Атия. В тренировките участват бойни кораби от 11 държави с обща численост от 1390 военнослужещи от ВМС на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Военноморското командване на НАТО, както и 121 представители на правителствени и неправителствени организации. Общият брой на участниците в учението е над 1500 души.

Действията на международната бойна флотилия, начело с флагманския кораб – фрегатата „Дръзки“, ще бъдат наблюдавани от борда на фрегата „Верни“ от министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Българските ВМС участват с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 вертолета, 2 тима за морски специални операции, водолазна група взривчици с обща численост от 960 души личен състав.

Гостите ще видят овладяване на пожар на пасажерски кораб, отразяване на асиметрични атаки от малка бързоходна лодка, овладяване на кораб, превзет от терористи, отразяване на атаките на въздушен противник, стрелба с артилерийски установки АК-630 и АК-230 по въздушна цел, стрелба с ПЗРК и други.

Най-ново

Единична публикация

Избрани