Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Хюман райтс уоч“ обвинява Русия, че задържа, отвлича и изтезава цивилни в Южна Украйна

[post-views]
„Хюман райтс уоч“ обвинява Русия, че задържа, отвлича и изтезава цивилни в Южна Украйна

Руската армия извършва незаконни задържания, изтезания и отвличания на цивилни в зоните под неин контрол в Южна Украйна, излезе с обвинения днес неправителствената организация „Хюман райтс уоч“, предаде Франс прес.

„Руските сили са превърнали окупираните територии в Южна Украйна в бездна от страх и дива анархия“, обяви Юлия Горбунова, сътрудничка в „Хюман райтс уоч“, цитирана в изявление на организацията.

Горбунова разкри за „измъчвания, нечовешко отношение, както и произволни задържания и отвличания на цивилни“ в Херсонска и Запорожка област, които са под частичния контрол на окупационната армия, като призова руските власти „да спрат незабавно с тези престъпления“.

„Хюман райтс уоч“ уточнява, че е провела разговори с повече от седемдесет украински граждани, които са описали над четиридесет случая на престъпления. Освен това организацията е документирала измъчвания на трима членове на украинските Сили за териториална отбрана, които са били задържани като военнопленници. Двама от тях са починали.

Жителката на Херсон Альона Лапчук разказа през миналия месец пред АФП, че нейният мъж, член териториалната отбрана, е бил в неизвестност след разпит от руските войници, преди тялото му да бъде открито на дъното на река.

„Разпитваните хора разказват, че са били измъчвани или са станали свидетели на измъчвания като продължителни побои, а в някои случаи – и мъчения с електричество“, се допълва в изявлението, което описва също „рани, счупвания на зъби, ребра и други кости, сериозни изгаряния и черепни травми“.

Задачата „изглежда е била да се добие информация и да се всее страх, за да може хората да приемат окупацията“, добавя организацията.

Херсонска област, която наброяваше повече от един милион души преди инвазията, беше почти изцяло окупирана от Русия след началото на войната на 24 февруари. Запорожка област, източно от Херсонска, която преди войната имаше население от 1,7 милиона души, също е частично под контрола на Москва, включително най-голямата ядрена централа в Европа, разположена там.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани