Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания е платила 120 милиона лири на Руанда, за да приема нелегални мигранти

[post-views]
ДЕЗИНФОРМАЦИЯ:  Обединеното кралство рекламира Зеленски като начин за подкопаване на други съюзници в НАТО

Великобритания вече е платила 120 милиона британски лири (144 милиона американски долара) на Руанда, за да приеме мигранти, нелегално преминали границите на Обединеното кралство, въпреки законовите предизвикателства, които възпрепятстват сделката между двете страни, съобщи ДПА.

Официални лица от управлението на Руанда потвърдиха, че правителството е получило цялата първоначална сума по споразумението, сключено през април. Миналият месец „Даунинг стрийт 10“ призна, че част от сумата е била заплатена, но отказа да съобщи каква е стойността и кога се е извършило плащането, заявявайки, че информацията е „конфиденциална“.

През юни първият полет за депортиране на незаконно влезли във Великобритания имигранти не излетя, след поредица от правни обжалвания в последния момент.

„Имаше първоначално прехвърляне на 120 милиона (британски лири). Това е платено и ние вече използваме средствата, за да се приготвим“, заяви говорителката на руандийското правителство Йоланда Маколо. Руанда остава „ангажирана“ с партньорството, допълни тя.

Няколко лица, търсещи убежище, профсъюза на публичните търговски услуги и няколко благотворителните организации оспорват законността на политиката на британското вътрешно министерство. Следващите изслушвания пред съда са насрочени за септември и октомври.

Някои мигранти, които имат издадени заповеди за извеждане към Руанда, вече са освободени от имиграционния арест, тъй като все още няма осигурен друг полет.

Тази седмица комисията по вътрешните работи в Камарата на общините констатира, че „няма доказателства“ политиката на вътрешното министерство да действа възпиращо.

Откакто министърката на вътрешните работи Прити Пател подписа сделката с Руанда, повече от 1000 мигранти са преминали нелегално в Обединеното кралство.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани