Информационен център на Министерство на oтбраната

Трети ден военнослужещи и техника от ВВС помагат в погасяването на големи горски пожари в страната

Трети ден военнослужещи и техника от ВВС помагат в погасяването на големи горски пожари в страната

Продължава участието на военнослужещи и техника от Военновъздушните сили в погасяването на големи горски пожари на територията на страната.

Малко след 7.30 ч. днес, 24 юли, хеликоптер Кугар 532 с екипаж от 24-та авиобаза Крумово излетя, за да подпомогне гасенето на горския пожар между селата Стрелци и Сърнегор, община Брезово, област Пловдив. Пожарът възникна вчера следобед, като снощи от 19.40 до 21.10 ч. вертолет Кугар облита района и извърши 15 пуска на общо 24 тона вода.

Военнослужещи и техника на ВВС два дни оказваха помощ в гасенето на големия пожар в района на село Лесичово, област Пазарджик. На 22 юли два вертолета – Кугар и Ми-17 в продължение на няколко часа извършваха действия по гасенето. Вертолет Кугар остана във въздуха над 5 часа, като направи 52 пуска и изля 78 тона вода. За повече от три часа вертолет Ми-17 направи 25 пуска, като изля над 62 тона вода. Участието на вертолет Ми-17 в погасяването на пожара продължи и на следващия ден, 23 юли. За два часа и половина, при силен вятър и турболенция бяха извършени 29 пуска и хвърлени над 72 тона вода.

Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по искане на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, след разрешение на Началника и отбраната и по заповед на командира на ВВС. Освен военнослужещите на борда на вертолетите при всяка задача присъства координатор от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Източник: mod.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top