Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Драгомир Заков: Новите F-16 на практика ще са по-евтини, защото идват с допълнителни въоръжения

[post-views]

По българското Черноморие няма опасност нито за корабоплаването, нито за туристите. Случва се да изплуват остатъци от военни обекти, но както търговското корабоплаване, така и ВМС правят съответното наблюдение и реагират навреме. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков в студиото на „Говори сега“.

Изплувалият между Поморие и Ахелой обект е стартови двигател на ракета. Самият той е кух цилиндър и е наполно безопасен, уточни той.

Заков коментира поръчката на нови 8 изтребителя F-16 за 20 млн. долара.

„Те на практика са по-евтини. Да, има 70 млн. разлика, но в много по-голям пакет. Първите бяха 6 единични и два двойни – „спарки“ самолета. Тук имаме имаме 4:4 – взимаме два двойни самолета повече. В първия пакет липсваха доста въоръжения, доста от бомбите, които се качват на самолета. Във втория те са включени, както и редица други елементи“.

Изтребителите ще се плащат разсрочено в продължение на 9 години и половина.

„Това е като отидете да си купите кола – когато поискате екстри, обикновено цената се качва. Като увеличаваме екстрите на F-16 и F-35 и цената се покачва. Всяка държава си прави пакет за своите собствени нужди“, уточни Заков.

От 16-те самолета шест ще бъдат обучителни. Това е преценката на ВВС, с която ние се съобразяваме, заяви министърът.

България може доста добре да се позиционира като стратегически партньор на САЩ в региона и да се възползва от тяхната помощ и в бъдеще, коментира още Драгомир Заков. По думите му идеята за обща поръчка за покупка на оръжия от ЕС е правилно действие, тъй като създава за по-ниски цени и по-големи способности.

„Имахме възможност да влезем със Словакия в подобен вариант за покупка на бойни машини, но българското законодателство създава някои пречки. Трябва сериозно да погледнем нашето законодателство и най-вече Закона за обществените поръчки. Няма как да има корупция, тъй като европейските механизми са жестоки. От много време ползваме програмите на НАТО, например пистата в „Граф Игнатиево“ ще правим с НАТО. Аз съм виждал как се правят подобни търгове, там корупция просто не може да има“, категоричен е той.

На въпрос какво му предстои, сед като изтече мандатът на правителството, Драгомир Заков заяви, че вероятно ще се върне към дипломацията и Външно министерство.

„Аз дойдох от дипломатическата служба, така че мястото ми винаги може да бъде там. Чястото , както се казва, ми се пази в МВнР и с удовоствие бих се върнал при колегите, защото и там има много работа за вършене“

Вижте цялото интервю тук

Източник: bntnews.bg/

Най-ново

Виж още

Избрани