Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пет вечери джаз сред боровете на… Боровец

[post-views]
Пет вечери джаз сред боровете на… Боровец

Реге-певецът Джулиън Марли е световната звезда на фестивала

Казват, че етимологията на думата джаз означава енергия. Международният джаз-фестивал, създаден в Банско през август 1998 г. от д-р Емил Илиев, Доктора, пренася своята енергия в нов дом – в най-стария ни планински курорт Боровец. На наследника на Чамкория (създаден през 1896 г.) му отива да има такова и сериозно, и авангардно музикално събитие. За да продължи традицията, която днес подкрепят община Самоков и кметът й Владимир Георгиев и курортният комплекс Боровец. Като още един знак, че зимният курорт може да бъде и летен и да има своите празници.

Кауза и любов към музиката у мецената на джаз изкуството д-р Емил Илиев е създаденият приживе от него най-голям у нас джаз фестивал. Днес пламъкът на каузата пренася съпругата му, д-р Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ с неговото 25-то издание. То се открива на 5 август и продължава с 5 фестивални вечери до 9 август, когато ще бъдат връчени за първи път и награди. Сцената на поляната срещу хотел „Рила“ е „отворена“ за феновете на джаза.

По традиция всяка фестивална вечер ще има и българско, и международно участие на едни от най-добрите джаз, фънк, реге, рагтайм и блус изпълнители от България и чужбина. Някои от тях са участвали нееднократно на фестивала. Това са бразилската певица Розалия де Солза, експерименталният и атрактивен южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), любимият Влатко Стефановски с триото му, един класически джаз-квартет от Италия, Антонио Флинта квинтет. Международният Нешвил фестивал специално гостува с групата КАЛ бенд. Сред българските изпълнители са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на БНР, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд. Най-голямата звезда на фестивала тази година е синът на Боб Марли, реге-певецът Джулиън Марли, изпълнител от световна класа, гостувал у нас през 2005-а в НДК.

С новото издание на джаз фестивала тръгва и нова музикална насока в програмата на феста – джазът в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. Ще чуем ансамбъл MYX`D – формация, която представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета. Сред имената в ансамбъла е цигуларката Смиляна Лозанова. 

Самият Самоков има свой известен джаз-изпълнител, Румен Тосков-Рупето, чиято памет фестивалът също ще почете. Фестивалът е под патронажа на президента Румен Радев, а кметът на Самоков пожелава на емблемата на джаз музиката в България устойчивост във времето и сбъдване на мечтата на Доктора – да направи този джаз фестивал по-известен от онзи в швейцарското градче Монтрьо.

Каталог на книгите-корабокрушенци

Или как синът на Колумб осъществява ренесансовата си мечта

Тази книга не е типичното лятно четиво, но те „придърпва“ да я отвориш и в жегата. „Каталог на книгите-корабокрушенци. Младият Колумб и плаването към всемирна библиотека“ е дивно пътешествие в компанията на Фернандо Колумб, незаслужено останал в сянката на прославения си баща. Книгата е мечта за всеки библиофил.

Заглавието на издателство „Колибри“ (в превод на Деян Кючуков) е завладяващ и наистина необикновен разказ за визионера, прозрял невероятните перспективи, открили се пред света след Гутенберг и разпространението на книгата в съвременния ѝ вид. Първият модерен библиофил и библиоман е видял неподозираните възможности на новия начин за предаване на познанието, който ще промени из основи мисленето и живота на хората.

Животът на Фернандо Колумб, незаконния син на откривателя на Америка, е изпълнен с приключения и превратности. Той следва баща си Христофор в последното му плаване до Новия свят и се бори да защити името му, когато изпада в немилост. Но Фернандо мечтае да го задмине в друга област – да събере книги за най-голямата модерна библиотека в света, в която да може да се намерят „всички книги, издадени на всички езици и отговарящи на всички потребности на хората“. И той с всички сили насърчава преводите на книги.

Така Фернандо Колумб, макар и незаслужено останал в сянката на баща си, е открил нова ера в историята на информацията, сравнима с технологичната революция от края на ХХ – началото на XXI век. А неговата „Библиотека Коломбина“, основана в Севиля през 1539 г., и до днес съхранява над 3000 тома.

За тази своя книга американският писател Едуард Уилсън-Лий, преподатавател в Кеймбридж, е отличен с наградата „ПЕН Хесел-Тилтман“. Изследователските му интереси са към историята на книгата и на нейното разпространение, както и на първите библиотеки след изобретяването на книгопечатането от Йоханес Гутенберг. 

„Фондацията“ празнува 55-годишнината на “Щурците”

Супер групата “Фондацията” е в разгара на лятното си турне под наслов “Фондацията“ празнува “Щурците” на 55 г.”. То бе обявено по време на големия концерт на бандата на 31 март, пред препълнената с фенове зала 1 на НДК.

В турнето “Фондацията” празнува “Щурците” на 55 г.“ на сцената са легендарните Валди Тотев и Георги Марков, които се присъединяват към Кирил Маричков и останалите членове на “Фондацията” – Дони, Иван Лечев, Славчо Николов и Венко Поромански. Всички те изпълнят заедно най-големите хитове на знаменитата група.

За първи път от 5 години “Щурците” са заедно на една сцена.

Музикантите от “Фондацията” предлагат на феновете си неповторимо изживяване по време на концертите, а турнето продължава… само до края на 2022 г. След концертите в Русе, Варна и вчера в Бургас, предстоят изяви в Тутракан (28 юли), на сцената на Античния театър в Пловдив (5 август) и в Созопол на фестивала „Аполония“ на 4 септември.

Дали това ще е сбогуването на „Щурците“ с вярната й публика, може би и самите музиканти още не знаят.

НАКРАТКО

Актрисата Джулиан Мур, носителка на наградата „Оскар“, ще председателства журито в основната конкурсна програма на най-стария кинофестивал, Венецианския, тази есен (31 август-10 септември).

Целият екип на българския филм „Една провинциална болница“(продуцентска компания „Агитпроп“) го представи на 56-я международен кинофестивал в чешкия балнеокурорт Карлови Вари и получи наградата на Екуменическото жури. Това беше и неговата премиера. Документалната лента е на режисьорското трио Илиан Метев, Златина Тенева и Иван Чертов и разказва за ковид-отделението на кюстендилската болница, където екипът на филма прекарва над 70 дни сред лекари и пациенти. Преди 5 г. Илиян Метев с игралния си дебют „3/4“ спечели „Златен леопард“ на фестивала в Локарно. Документалния му „Последната линейка на София“ за трудностите на спешната ни медицинска помощ беше показан в Кан и спечели приза за най-добър документален филм в Карлови Вари. Фестивалът се посещава от много млади хора в Чехия. Тази година над 120 хил.зрители са гледали 170-те заглавия в програмата му.

Софийската опера и балет гостува на сцената на Античния театър в Пловдив с хитовия мюзикъл „МAMMA MIA“ по невероятната музика на АББА на 6 и 7 август, на 15 август – с

Най-ново

Единична публикация

Избрани