Информационен център на Министерство на oтбраната

На учебен полигон ”Ново село” започна съвместна подготовка „Платинен лъв 22“

Платинен лъв

На Учебен полигон „Ново село” започна провеждането на съвместна подготовка „Платинен лъв 22“, която ще продължи до 5 август 2022 г. В нея участват до 450 военнослужещи с около 90 единици техника, които ще се обучават по темата „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили ”. „Платинен лъв 22” се провежда под формата на ротни тактически учения с основни обучаеми от 42-ри механизиран батальон – Ямбол и батальон за защита на силите от състава на 2-ри механизирана бригада – Стара Загора, екипаж БЛС (безпилотни летателни средства) от батальон ISTAR на 61-ва механизирана бригада – Карлово, два танкови взвода от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, механизирана рота от въоръжените сили на САЩ и пехотен взвод от въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Днес, 25 юли, на церемония по откриването тържествено бяха издигнати националните знамена на Република България, САЩ и Великобритания, а участниците бяха поздравени от бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра механизирана бригада. В обръщението си към участниците той подчерта значимостта на подготовката като част от предприетите мерки по усилена бдителност за гарантиране на сигурността на страните-членки и усилване на възпиращия отбранителен потенциал на Източния фланг на НАТО в отговор на усложнената среда на сигурност. „Имайки в предвид целите, които са поставени и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички вие ще покажете на какво сте способни“ – допълни в словото си бригаден генерал Христов.

Офицер, планиращ учението, е командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, а офицер, провеждащ съвместната подготовка, е подполковник Велин Кехайов – командир на 42-ри механизиран батальон.

Източник: landforce

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top